Що таке аюрведа та чи може вона лікувати
Що таке аюрведа та чи може вона лікувати

Що таке аюрведа та чи може вона лікувати

Що таке аюрведа

Аюрведа – одна із найстаріших медичних систем у світі. Вона зародилася в Індії понад 3000 років тому, а сам термін походить від санскритських слів "аюр" – життя та "веда" – наука чи знання.

Аюрведичне лікування починається з процесу внутрішнього очищення, за яким слідують спеціальна дієта, лікування травами, масаж, йога та медитація. В Індії аюрведа вважається формою медичної допомоги, що прирівнюється до традиційної західної, традиційної китайській, натуропатичній та гомеопатичній медицинам. Практики аюрведи в Індії проходять визнане державою навчання в інституті.

Наскільки ефективна аюрведа

Найкрасномовніший аргумент проти аюрведи – це тривалість життя в Індії. Вона становить 68,13 року (163 місце у світі), для чоловіків – 66,97 року, для жінок – 69,42 року.

Більшість аюрведичних засобів виготовляють із кількох компонентів, безпеку та ефективність яких не завжди перевіряють. У багатьох країнах аюрведичні засоби реєструють як біологічно активні добавки. Такі препарати не повинні відповідати стандартам безпеки та ефективності нормальних ліків. Отже, люди можуть вільно купувати їх на свій страх і ризик.

Відзначено, що деякі аюрведичні засоби включають метали, мінерали або дорогоцінне каміння. Наприклад, під час аналізу 230 аюрведичних препаратів з Індії виявилося, що до 40% містили високі дози важких металів. А опитування людей, які використовують засоби аюрведи, показало, що у 40% з них підвищений рівень свинцю в крові.

До того ж аюрведичні трави можуть по-різному взаємодіяти з ліками та підходити не кожній людині. Тому їх не варто приймати без консультації із лікарем.

Хоча аюрведа може мати потенційно позитивні ефекти при використанні як додаткової терапії у поєднанні зі стандартною доказовою медичною допомогою, вона не повинна замінювати її, особливо при лікуванні серйозних захворювань. Не варто використовувати аюрведичні препарати, щоб відкласти відвідування доказового лікаря щодо медичної проблеми.

Источник материала
loader
loader