ВООЗ підрахувала, скільки життів вдалося врятувати завдяки вакцині від коронавірусу
ВООЗ підрахувала, скільки життів вдалося врятувати завдяки вакцині від коронавірусу

ВООЗ підрахувала, скільки життів вдалося врятувати завдяки вакцині від коронавірусу

Вакцини проти COVID-19 врятували 1,4 млн життів в Європі, показало нове дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Згідно з дослідженням, вакцини проти коронавірусу знизили смертність щонайменше на 57%, а це понад 1,4 млн врятованих життів на європейському континенті. "Ми постійно наголошували на важливості вакцин проти COVID-19, особливо для людей похилого віку та найбільш вразливих категорій населення. Дослідження підтверджує результати реалізації країнами цих рекомендацій. Докази незаперечні", - констатував Ханс Клюге, директор Європейського відділення ВООЗ.

Дослідження також виявило, що без вакцинації від коронавірусу померло б близько 4 млн людей. З початку пандемії в Європі було зареєстровано понад 277 млн підтверджених випадків захворювання і понад 2,5 млн летальних випадків.

"Сьогодні в Європі понад 1,4 млн осіб – більшість з них літні – насолоджуються життям зі своїми близькими, тому що прийняли життєво важливе рішення зробити щеплення від COVID-19... У цьому сила вакцин", - підкреслив Клюге.

У звіті за результатами дослідження зазначено, що кампанії вакцинації в країнах ЄС спочатку були націлені на групи ризику, такі як вагітні жінки, люди зі слабкою імунною системою та люди похилого віку. Таким чином, зафіксовано зниження смертності на 57% серед людей у віці 70-79 років і зниження смертності на 54% серед людей у віці 60-69 років. У доповіді також говориться, що смертність була на 52% нижчою у віковій групі від 50 до 59 років.

Вікова група, яка отримала найбільшу користь від вакцинації - це люди старше 80 років, де смертність знизилася на 62%.

Навіть для молодшого населення у віці від 25 до 49 років вакцини врятували життя: друга доза привела до зниження смертності на 48%, хоча використання другої та третьої ревакцинацій у цій групі становило лише 5%. "Іншими словами: навіть у цій групі без вакцинації кількість смертей була б майже вдвічі більшою", - йдеться у дослідженні.

Проте, за даними ВООЗ, в Європі все ще є COVID-19, і число випадків захворювання зростає.

"У міру того, як ми вчимося жити з COVID-19 та іншими респіраторними вірусами, для вразливих груп населення абсолютно необхідно своєчасно робити щеплення від цих захворювань", - підкреслив Клюге.

Вакцина від коронавірусу

Світ не був готовий до пандемії коронавірусу і ні в кого не було готової вакцини від цього захворювання. Після того, як ВООЗ оголосила на початку 2020 року пандемію  COVID-19, провідні фармацевтичні компанії кинулися екстрено розробляти вакцину.

До початку літа 2020 року в ЄС з'явилася стратегія щодо вакцини з метою прискорити її виробництво і забезпечити справедливий розподіл. Перші щеплення були зроблені в кінці 2020 року.

Теги по теме
Коронавирус Коронавирус в Украине
Источник материала
Поделиться сюжетом