Вчені знайшли п’ять підтипів хвороби Альцгеймера
Вчені знайшли п’ять підтипів хвороби Альцгеймера

Вчені знайшли п’ять підтипів хвороби Альцгеймера

Дослідники вважають, що ці результати можуть вплинути на майбутню розробку та призначення ліків від хвороби Альцгеймера.

Вчені з медичних центрів Амстердамського та Маастрихтського університетів у Нідерландах визначили п’ять біологічних варіантів хвороби Альцгеймера. Результати дослідження в журналі Nature AgingTrusted Source.

Хоча поки що достеменно невідомо, як виникає хвороба, вчені сподіваються, що їхнє дослідження допоможе вплинути на те, як у майбутньому будуть розроблятися і призначатися методи лікування.

Доктор Бетті Таймс, доцент кафедри неврології, візуалізації мозку та нейродегенерації в медичних центрах Амстердамського університету та провідний автор дослідження, розповіла, що вона та її команда вирішили дослідити інші біологічні процеси, окрім бета-амілоїду і тау білка, які також можуть впливати на хворобу Альцгеймера.

“Це було важко зробити, оскільки мозок людини не є легкодоступним. Нові методи дозволили виміряти багато білків у спинномозковій рідині, а рівні цих білків дають детальну картину процесів, які відбуваються в мозку. Тож ми використали ці інновації, щоб дослідити, чи можна виділити певні підгрупи пацієнтів з хворобою Альцгеймера, які мають відмінні біологічні процеси, що лежать в основі хвороби”, – сказала вона.

Вчені дослідили трохи більше тисячі білків у спинномозковій рідині 419 людей з хворобою Альцгеймера і визначили п’ять біологічних варіантів захворювання:

  • аномальне розростання нервових клітин;
  • вроджена імунна активація;
  • порушення регуляції РНК (Рибонуклеїнова кислота);
  • пошкодження в судинному сплетінні головного мозку;
  • витік спинномозкової рідини.

“Існування цих підтипів хвороби свідчить про те, що кожен з них може потребувати різного лікування. Майбутні випробування повинні враховувати це і тестувати лікування на підтипах, які відповідають механізму дії препарату.  Крім того, кожне майбутнє дослідження хвороби Альцгеймера повинно бути розмежоване на підтипи, щоб можна було визначити, які з них найкраще реагують на лікування. Майбутні випробування також повинні враховувати, що побічні ефекти від ліків у різних підтипах можуть відрізнятися”, – пояснив професор молекулярної епідеміології хвороби Альцгеймер Пітер Єлле Віссер.

Варто нагадати, що хвороба Альцгеймера – це прогресуюче та невиліковне неврологічне захворювання, яке впливає на мозок і призводить до поступового погіршення когнітивних функцій та пам’яті.

  • Втрата пам’яті: Поступова втрата короткочасної і довгочасної пам’яті. Людина може забувати важливі події, імена близьких та інші раніше вивчені факти.
  • Порушення когнітивних функцій: Зменшення здатності до вирішення простих завдань, аналізу і врахування інформації.
  • Зміни в особистій та соціальній поведінці: Загальний вплив на поведінку, настрій та соціальні навички. Людина може стати збудливою, агресивною або відчувати велику втрату інтересу до соціальної взаємодії.
  • Фізичні зміни: Поступовий вплив на фізичний стан, зокрема, порушення моторики та координації рухів.
  • Втрата самообслуговування: Зменшення здатності до самообслуговування.

Раніше повідомлялося, що віруси можуть викликати запалення і порушувати зв’язки між системою, яка керує нюхом та частиною мозку, пов’язаною з пам’яттю і навчанням, що, можливо, прискорює початок хвороби Альцгеймера.



Теги по теме
исследование ученые Болезнь призначення
Источник материала
loader
loader