Лукашенко заявив, що Путін "подарував" йому ядерні ракети: проти кого може застосувати
Лукашенко заявив, що Путін "подарував" йому ядерні ракети: проти кого може застосувати

Лукашенко заявив, що Путін "подарував" йому ядерні ракети: проти кого може застосувати

Лукашенко зазначив, що Білорусь отримала "у росіян за їхні гроші" ракети для комплексу "Іскандер". Про це заявив білоруський політик під час візиту на автомобільний завод у Мінській області, інформує 24 Канал.

"Подарунки" від Росії

Білоруський лідер оголосив про отримання від Кремля безоплатної партії тактичних ракетних комплексів "Іскандер".

Треба сказати спасибі росіянам: вони нам здорово допомогли в минулому році... Ми у росіян за їхні гроші, – правда, ми платимо їм за іншими рахунками, – отримали такі комплекси, як "Іскандер",
– заявив білоруський диктатор.

Лукашенко підкреслив, що використання таких комплексів і ядерних ракет вимагає суворого дотримання певного протоколу. Також необхідні резолюції кількох високопоставлених чиновників для приведення цих озброєнь в дію.

"Власні" ядерні ракети Білорусі

Слід зазначити, що у березні 2023 року Лукашенко вже охарактеризував тактичні ядерні ракети, які Владімір Путін передбачав розмістити у Білорусі як "національні" чи "власні".

І не треба говорити: "Ось, тільки будуть зберігати, це не наша зброя". Це наша зброя, яка сприятиме суверенітету і незалежності,
– сказав Лукашенко.

За його словами, він видав розпорядження відновити майданчики, на яких розміщувалися ракети з ядерними боєголовками, а слідом за тактичною ядерною зброєю в разі необхідності Білорусь може отримати і стратегічну.

До того ж, Лукашенко натякнув, що отримані від Москви ракети, можуть бути спрямовані проти Польщі, яку він звинуватив у плануванні вторгнення на територію Білорусі.

За словами білоруського диктатора, гарантії, дані йому в 1990-х роках, були "розтоптані" і "порушені" і що Білорусь змушена повернути ядерну зброю на свою територію.

Російська ядерка в Білорусі: коротко

  • В кінці березня 2023 року президент Росії Владімір Путін заявив, що має намір розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусіна особисте прохання білоруського диктатора Александра Лукашенка.
  • В Україні відреагували на висловлювання очільника Керемля. Зокрема, радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що дії президента Росіїсвідчать про його страх. Путін лише фіксує свою участь у скоєнні злочину, порушуючи договір про нерозповсюдження ядерної зброї.
  • Також секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що Кремль буквально взяв Білорусь "в ядерні заручники".
  • НАТО назвало коментарі диктатора "безвідповідальними", але заявило, що не побачило жодних змін у ядерній політиці Росії, "які б змусили Альянс скоригувати нашу власну" політику.
Теги по теме
Россия Владимир Путин Беларусь Александр Лукашенко
Источник материала
loader
loader