19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?
Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?

Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?

Це питання час від часу постає у нашій культурній тусовці, проте у медіа його досі стабільно називають саме громадянином Росії.

Олексій Кірющенко – один із тих діячів, які безпосередньо наближені до влади. Причому, не лише у культурній сфері, але і в інших. Приміром, минулого року він разом із ще одним близьким до ОП персонажем, Артемом Колюбаєвим, (кінопродюсер, давнішній партнер Єрмака та голова Ради з держпідтримки кіно) стали співвласниками компаніїCulver, яка виробляє БПЛА. Обидва отримали там по 5%. Журналістам ситуацію не коментували. Колеги з Bihus.Info. стверджують, що пан Олексій аргументував це тим, що медійники запитають «хєрню» і зроблять «заказуху».

У багатьох матеріалах, які розповідають про Кірющенка, наголошується на його російському паспорті. Взагалі, ця тема почалася з кінця 2019 року, коли відбувся конкурс на посаду голови Держкіно. Тоді кінотусовка була офігіла з карколомного сценарію, який згодом можна було спостерігати у багатьох змаганнях за різні посади у держсекторі. 

Юлія Сінькевич, яка єдина вийшла у фінал, не набрала достатньої кількості голосів в одній із потрібних компетенцій – управлінню кадрами. Багаторічній продюсерці одного з найуспішніших кінофестів України (Одеського міжнародного) заявили, що вона не вміє організовувати колектив. Після цього оголосили новий конкурс, в якому виграла тепер вже скандально відомаМарина Кудерчук. Нині кіноспільнота накатала вже сьомого відкритого листа з проханням її звільнити через профнепридатність, а закордонні колеги усе частіше наважують говорити про не надто приємний досвід спілкування з нею. 

Так ось, частина представників кіноспільноти пояснюють дивну ситуацію з першим конкурсом тим, що у ньому брав участь Олексій Кірющенко.

Він міг би стати в Держкіно своєю людинкою, але не склалося, бо панство не зауважило, що керманичу Держкіно належить володіти державною (та англійською) мовою і мати українське громадянство. У Кірющенка були питання до обидвох пунктів – мовою в достатній мірі не володіє і має лише посвідку на проживання. 

Пан Олексій, нагадаю, народився у Харкові навчався у Дніпрі, а згодом, в кінці 80-х, переїхав до Росії. В Москві він зробив непогану кар'єру в театрі та на телебаченні. Справжнім його успіхом був серіал «Моя прекрасна няня», який входить до золотої скарбнички російського пропагандистського контенту, який робив з українців недоумків. Нагадаю, нашим співвітчизником у команді був не лише режисер, але і продюсер – Олександр Роднянський

У 2012 він починає знімати серіал «Байки Митяя» для «Студії Квартал 95». Мітяй – це такий персонаж зі «Сватів», який постійно бухає.

Ну а вже згодом йому довірили фільмувати «Слугу народу», спочатку серіал, а згодом і повний метр. 

Після того, як Кірющенко не зміг очолити Держкіно, не засмутився і пішов на щойно створений канал «Дом» працювати там над його концепцією. Згодом увійшов до складу Наглядової ради УКФ за квотою Міністерства культури та інформаційної політики. 

Цей склад нині переобирають і впродовж своєї каденції він отримував гори критики за некомпетентність та неефективну роботу. Але конкретно Кірющенку закидали як його російське громадянство, так і нерозуміння культурних процесів. Ці розмови знову посилилися влітку, під час та після скандального серіального конкурсу. Спочатку це були чутки, але згодом вони підтвердилися. Справа в тім, що конкурс був досить непрозорим, публічного пітчингу не було і не оголошувалося, хто є членами комісії, яка визначає переможців. Так ось, ними були тоді ще міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко та Олексій Кірющенко. 

І вже тоді у спільноті почали активно обговорювати його громадянство вже в іншому контексті – а чи не отримав, бува, пан Олексій український паспорт? Ця інформація, нагадаю, належить до категорії особистої. Приміром, достеменно ми не знаємо, чи є українське громадянство у Олександра Невзорова. 

Проте на скринах, які ілюструють матеріали про вище згадану компанію Culver, громадянство Олексія Кірющенка вказане як українське. 

Також на його сторінці у Вікіпедії бачимо фразу «має українське громадянство». Не закликаю, звісно, сприймати Вікі як достовірне джерело інформації, та усе ж. 

За нагоди запитаємо у пана Олексія «цю херню» особисто – може він навіть і відповість. 

Якщо він справді отримав громадянство, то цілком зрозуміло, за які заслуги. Але звертаємо увагу, що в Україні є багато людей з російськими паспортами, які не належать до друзів президента і його оточення, але теж давно хочуть отримати українські. Ну, приміром, співачка Юля Юріна, яка роками популяризує наш фольклор, але досі не може отримати громадянство. 

Фото: Студія Квартал 95

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом