Безпека даних: сім-карту варто реєструвати на своє ім’я
Безпека даних: сім-карту варто реєструвати на своє ім’я

Безпека даних: сім-карту варто реєструвати на своє ім’я

При реєстрації в ЕСОЗ пацієнт вказує метод автентифікації. Це спосіб його розпізнання в системі. Наприклад, це може бути СМС на номер пацієнта. Або офлайн-метод через надання документів, які підтверджують особу пацієнта. У Національній службі здоров’я радять: заради безпеки даних сім-карту варто реєструвати на своє ім’я.

Будь-які коди з ЕСОЗ надходять пацієнту на той номер, який він вказав для автентифікації в системі. Задля безпеки персональних даних обов’язково вказуйте власний номер телефону, а не контакти своїх рідних чи друзів. Не передавайте стороннім особам доступ до ваших медичних даних та захищайте їх так само, як і банківські дані. Наголошуємо – нікому не передавайте коди, які отримуєте та стежте за актуальністю свого номера телефону. Дотримуючись цих простих правил ви убезпечите себе від небажаного розголошення особистої медичної інформації серед осіб з близького кола спілкування.

Для того щоб додатково захистити свої персональні дані від випадкового розголошення сторонніми особами можна:

  • заборонити або обмежити можливість віддаленої заміни SIM-карти у мобільного оператора;
  • стати персоніфікованим абонентом, зареєструвавши свій номер у оператора (це можна зробити як офлайн, так і онлайн). Тоді будь-які процедури із SIM-карткою можна буде виконувати лише після підтвердження особи за допомогою паспорта;
  • дбати про безпеку автентифікованого в ЕСОЗ номера телефону. Не викладати його у відкритий доступ на будь-яких вебсторінках, не використовувати для онлайн-шопінгу, не повідомляти незнайомцям.

У разі необхідності пацієнт може скористатися спрощеною процедурою зміни методу автентифікації в Реєстрі центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я через online – форму “Зміни методу автентифікації ( номер телефону)”, яка розміщена на офіційному сайті НСЗУ www.nszu.gov.ua в розділі “Громадянам”.

Запити на зміну методу автентифікації, які надійшли через online – форму, опрацьовується автоматично протягом декількох днів та без можливості зворотного зв’язку.

Источник материала
loader
loader