13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нова стратегія війни? Що означає звільнення Залужного для фронту і який підхід може "зламати зуби" Росії
Нова стратегія війни? Що означає звільнення Залужного для фронту і який підхід може "зламати зуби" Росії

Нова стратегія війни? Що означає звільнення Залужного для фронту і який підхід може "зламати зуби" Росії

У четвер, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський відсторонив від посади Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, здійснивши серйозний переворот в українському війську. Це найбільш значна зміна у військовому керівництві держави від початку повномасштабного вторгнення Росії. 

На відставку воєначальника вже відреагували західні медіа, зокрема The New York Times i Politico. Зокрема, вони згадали, що саме Залужний відіграв критично важливу роль у перші дні повномасштабної війни в Україні.

Генерал намагався розподілити недостатньо оснащені підрозділи по полю бою, щоб призупинити масований російський наступ на Київ, і стримував московські війська достатньо довго, щоб почала прибувати західна допомога. Потім він повів українські війська в приголомшливий контрнаступ наприкінці 2022 року, внаслідок чого було відвойовано значні території.

У чому були проблеми

Однак, як зауважив австрійський військовий аналітик Том Купер, наразі Залужного критикують за те, що він не завершив трансформацію української армії у війська західного зразка, не покращив логістику і не зміг відвести війська від лінії фронту, щоб дати їм можливість відпочити і відновитися, а не залишати їх в окопах на всю війну.

"Через два роки після тотального вторгнення жоден із цих методів не працює по-справжньому добре, і поліпшення, які спостерігаються до цього часу, залишаються відносно мінімальними", – сказав аналітик.

Відносини між Зеленським і Залужним були напруженими протягом кількох місяців через невдалий контрнаступ 2023 року. Після місяців боїв Україні вдалося відвоювати лише кілька миль території, ціною величезних людських жертв і втрат техніки.

Напруженість щодо процесу контрнаступу існувала також між Залужним і Пентагоном. У Міноборони США наполягали, щоб українські військові зосередили основний удар на одній ділянці, тоді як Київ обрав кілька наступів по всьому фронту, вважаючи, що це ускладнить для росіян зміцнення багатьох точок одночасно.

У чому має полягати нова стратегія війни?

Один з українських офіцерів сказав виданню Politico, що в найближчі місяці, коли наша держава змушена оборонятися, нинішня "війна на виснаження є дуже, дуже поганим вибором для України". Тому йдеться не промобілізацію у 500 тисяч осіб.

Він переконаний, що Україна повинна застосувати "асиметричний" підхід і зосередитися на ударах по оборонних і промислових об'єктах всередині Росії. Це допоможе "зламати зуби" державі-терористу, яка досі має значну перевагу в техніці й особовому складі.

Тим часом старший військовий аналітик благодійного фонду "Повернись живим" Микола Бєлєсков, який допомагає українській армії, заявив, що хай би як розвивалися події з точки зору перетасування вищого керівництва, ключовий виклик для України залишається незмінним – це розробка і реалізація якісної військової стратегії на 2024 рік.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– 8 лютого Зеленський обговорив із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, якого оновлення потребує українська армія та хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил. Глава держави зазначив, що подякував генералу за два роки захисту України, а зараз – час для оновлення.

– Новим головнокомандувачем ЗСУстав генерал-полковник Олександр Сирський. Причому ця зміна не єдина. Загалом до керівництва Збройними силами України стає нова управлінська команда.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом