20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Командував армією України у найважчий період незалежної історії: чим запам'ятався "залізний генерал" Залужний
Командував армією України у найважчий період незалежної історії: чим запам'ятався "залізний генерал" Залужний

Командував армією України у найважчий період незалежної історії: чим запам'ятався "залізний генерал" Залужний

У четвер, 8 лютого, президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача Збройними силами України Валерія Залужного. Саме на долю Залужного випало одне з найскладніших завдань – керувати ЗСУ під час повномасштабної війни з Росією.

Генерал є одним із людей, які користуються найбільшою довірою українців, завдяки його ключовій ролі у стримуванні початкового російського нападу та простим людським якостям. OBOZ.UA розповідає, чим запам'ятався "залізний генерал" Залужний.

Генерал Валерій Залужний був добре відомий всім, хто хоч трохи цікавився військовою тематикою, ще з часів АТО та ООС. Але Головнокомандувачем він став лише у 2021 році, а після повномасштабного вторгнення РФ - про Залужного заговорив увесь світ.

Дитинство та навчання

Залужний народився у родині військових у місті Звягель Житомирської області, тож своє дитинство він провів у гарнізоні серед військових. Освіту майбутній "залізний генерал" отримував в місцевій школі №9. І вже на першому уроці, відповідаючи на запитання вчительки про свої мрії на майбутнє, маленький Залужний впевнено заявив: "Я стану солдатом. Буду захищати нашу країну".

Після закінчення Новоград-Волинського машинобудівного технікуму, він вступив на загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ.

Військова кар’єра

У 1997 році з відзнакою закінчив навчання в інституті, після чого пройшов усі щаблі військової служби. Був Залужний, зокрема, командиром взводу, командиром навчального взводу, командиром бойового взводу, командиром навчальної роти, командиром роти курсантів та командиром батальйону.

Далі було навчання у Національній академії оборони, яку закінчив у 2007 році, отримавши золоту медаль за вивчення застосування механізованих танкових з'єднань.

У період з 2007 по 2009 рік він обіймав посаду начальника штабу та першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ у Львівській області. З 2009 по 2012 рік він командував 51-ю окремою механізованою бригадою.

У 2014 році Залужний визнаний найкращим випускником оперативно-стратегічного рівня підготовки Національного університету оборони України ім. Черняховського, за що отримав перехідний меч королеви Великої Британії.

Війна з Росією та керівні посади в армії

Залужний брав участь у бойових діях на Донбасі з 2014 року. У 2017 році його призначили начальником штабу — першим заступником командувача військ оперативного командування Захід Сухопутних військ ЗСУ.

24 серпня 2017-го він отримав військове звання генерал-майора.

У 2018 році Залужний став начальником Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – першим заступником командувача Об’єднаних сил.

"Для мене війна почалася в середині липня 2014 року, з призначенням заступником командира сектора С, який формувався на Донеччині. Відтоді керував майже всіма угрупованнями, які створювали. Дійшов до начальника штабу Об’єднаних сил", – розповідав Залужний в інтерв’ю Армія.inform у 2020 році.

Варто зазначити, що під час його керівництва військами відбулася успішна операція зі звільнення від російських окупантів населеного пункту Південне, а також просування до Волновахи.

Уже в 2019 році Залужний став командувачем оперативного командування "Північ". А 27 липня 2021 року Володимир Зеленський призначив Валерія Залужного Головнокомандувачем Збройних Сил України. Він змінив на цій посаді Руслана Хомчака.

Повномасштабне вторгнення РФ

З початку великої війни у 2022 році українським захисникам вдалося зупинити наступ понад 100 батальйонно-тактичних груп ворога на дев’яти напрямках. Крім того, вдалося звільнити Київську та Харківську області, а також окупований обласний центр Херсон.

Командування цими операціями здійснював Головнокомандувач Валерій Залужний разом зі своїм штабом. Після Другої світової війни подібних за масштабом та інтенсивністю військових кампаній в історії не було.

Зусилля Залужного гідно оцінили і військові, і цивільні українці, і навіть Захід. Він став справжнім символом стійкості українського народу у надскладні часи війни.

Наприклад, 26 вересня 2022 року авторитетний журнал Time помістив портрет головнокомандувача ЗСУ на обкладинку, підписавши його фото вкрай лаконічно: "Генерал". На думку редакції журналу, українська армія навряд чи досягла б таких успіхів без свого командувача.

Зазначалося, що саме неординарні рішення генерала Залужного щодо ведення бойових дій, допомогли Україні переламати перебіг війни на свою користь.

А полковник Великої Британії у відставці Глен Грант заявив, що саме Залужний зміг обʼєднати військових й став великим мотиватором для всієї української нації.

Окрім того, у 2022 році Залужний увійшов до сотні найвпливовіших людей світу за версією Time.

Ба більше, ще у квітні 2022 року, після розгрому окупаційних військ на Київщині, який західні аналітики охрестили "блискучим", із легкої руки журналістів видання Politico Залужний отримав "титул" "Залізного генерала", який відтоді нерозривно асоціюється з українським головкомом.

У своєму аналітичному матеріалі Politico зазначило, що "командувач стане легендарною постаттю в історії України. Адже успіхи української армії здивували весь світ".

Цікаві факти

На честь Залужного названо декілька вулиць у різних містах України. Так, 28 травня 2022 року в місті Покров Дніпропетровської області вулицю Горького перейменували на вулицю Валерія Залужного. А 9 червня 2022 року в смт Стара Синява вулицю Георгія Жукова назвали вулицею Генерала Залужного.

У січні минулого року Залужний отримав у спадок із США 1 мільйон доларів, однак передав усі ці гроші на потреби української армії.

Нагадаємо, новим головнокомандувачем президентпризначив командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

Варто зазначити, що сьогодні Зеленський провів зустріч із Залужним, про що обидва повідомили у своїх Telegram-каналах. Під час цього вони обговорили, якого оновлення потребує українська армія та хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил.

Інформація про нібито зняття Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ з'явилася в мережі ще ввечері 29 січня. Проте речник президента України Сергій Никифоров тоді спростував це. У Міноборони чутки прокоментували так: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: ні, це неправда".

4 лютого повідомлялось, що президент України вперше особисто прокоментував імовірність звільнення Залужного. Він пояснив, що "думає над цією заміною", проте це стосується "всієї управлінської групи, яка веде машину країни".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом