Зеленський увів нового головнокомандувача ЗСУ до Ставки та РНБО
Зеленський увів нового головнокомандувача ЗСУ до Ставки та РНБО

Зеленський увів нового головнокомандувача ЗСУ до Ставки та РНБО

Зеленський увів нового головнокомандувача ЗСУ до Ставки та РНБО

З їх складу було виведено Залужного і Лапутіну.

Президент Володимир Зеленський у п'ятницю, 9 лютого, ввів у склад Ставки верховного головнокомандувача нового головнокомандувача Збройних сил Олександра Сирського. Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

Цим же указом Зеленський вивів зі складу Ставки Валерія Залужного. 

Іншим указом Зеленський, ввів Сирського до складу РНБО. Водночас звідти було виведено, крім Валерія Залужного, також ексміністерку у справах ветеранів Юлію Лапутіну.

Президент України Володимир Зеленський під час свого вечірнього звернення 8 лютого повідомив про звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача та призначення генерал-полковника Олександра Сирського новим головнокомандувачем ЗСУ.

Глава держави додав, що до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Водночас Зеленський зазначив, що запропонував Валерію Залужному й надалі бути в команді.

Як раніше повідомлялося, ввечері 29 січня колишній народний депутат Верховної Ради Борислав Береза заявив, що його джерела повідомили про звільнення головнокомандувача Валерія Залужного.

Після Берези подібні заяви почали робити як публічні особи, так і анонімні телеграм-канали, які також додали, що звільнено також міністра оборони Рустема Умерова. О 19:40 Міністерство оборони України у своєму Telegram-каналі повідомило, що «Ні, це не правда».

Згодом джерела в Офісі президента та оточенні Залужного повідомили ZN.UA деталі. Президент Володимир Зеленський зустрівся з Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним, щоб особисто обговорити питання його відставки. Очільник держави запропонував головкому написати рапорт на звільнення, проте не запропонував іншої значущої посади, яку б той міг зайняти. Залужний на той час не мав наміру самостійно подавати рапорт про відставку. 

Також джерела ZN.UA підтвердили, що потенційна відставка Залужного є лише першою ланкою в ланцюжку кадрових змін у командуванні ЗСУ та політичному керівництві країни.

Источник материала
Поделиться сюжетом