Вчені навчилися за генами визначати хворобу Альцгеймера
Вчені навчилися за генами визначати хворобу Альцгеймера

Вчені навчилися за генами визначати хворобу Альцгеймера

Дослідження, проведене фахівцями Північно-Західного медичного інституту, виявило епігенетичні зміни в імунній системі пацієнтів із хворобою Альцгеймера, що потенційно пов'язує хворобу з факторами довкілля та відкриває нові цікаві можливості для лікування.

На відміну від генетичних мутацій, епігенетичні зміни впливають те що, як виражаються гени, не змінюючи саму ДНК. Подумайте про це як про перемикач, який контролює «яскравість» гена. В даному випадку дослідження виявило «відкритий хроматин» у пацієнтів із хворобою Альцгеймера, що робить їх імунні гени більш сприйнятливими до змін.

Традиційно у дослідженнях при хворобі Альцгеймера основна увага приділялася центральній імунній системі мозку. Однак у цьому дослідженні вивчалася периферична імунна система, що складається з клітин крові. Цікаво, що кожен тип імунних клітин у пацієнтів із хворобою Альцгеймера демонстрував епігенетичні зміни.

У ході дослідження було виявлено особливий рецептор CXCR3 на Т-клітинах, яким зазвичай заборонено проникати в мозок через їхню здатність викликати запалення. Дослідники вважають, що CXCR3 діє як «антена», дозволяючи Т-клітин мігрувати до пошкодженого мозку, потенційно сприяючи розвитку захворювання або намагаючись його відновити.

Епігенетичні зміни були також виявлені у запальних білках, що виробляються моноцитами, ще одним типом білих кров'яних клітин. Ці дані свідчать про значну зміну імунної функції у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.

Результати дослідження дозволяють припустити, що фактори довкілля, такі як забруднюючі речовини або перенесені інфекції, можуть викликати ці епігенетичні зміни та сприяти ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Источник материала
loader
loader