19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пароль “Поляниця”: відповідь болгарською
Пароль “Поляниця”: відповідь болгарською

Пароль “Поляниця”: відповідь болгарською

На початку повномасштабного вторгнення мова, як і багато звичайних побутових явищ стала щитом, що закриває своїх від загарбників, відрізняє від тих, хто стверджує, що ми –  “одін народ”. В ті дні лютого 2022 телеграм майорів підказками: як відрізнити диверсантів від своїх і “паляниця” теж стала при нагоді. 

Слово з мирного часу, що у більшості асоціюється з хлібом із магазину поряд або традиційним обрядом, яким зустрічали пращури весну, в ті дні стало кодом, який стає перепусткою до братства нескорених, що протистоїть  навалі “другої армії світу”.

20 лютого в столиці Болгарії, місті Софії відбудеть подвійна прем’єра  української художниці Жанни Кадирової. “Паляниця” та “Тривога” – дві виставки української художниці, об’єднані сюжетом, що розповідає історії  спротиву проти російської агресії.

Відвідувачі виставки Жанни Кадирової побачать роботи, щоб були створені в той самий час, коли війна майже зупинила життя в Києві та Україні. В той самий час два київських художники Жанна Кадирова та Денис Рубан в маленькому селі на кордоні із Угорщиною продовжують працювати, маючи надію, що їх роботи побачить світ. 

Як з камніння народжується “Паляниця”, як твориться мистецтво в часи, коли руйнується весь світ митця – зафільмував український кінорежисер Іван Сауткін. 

Подвійна виставка, прем’єра фільму та музичний перформанс у виконанні саксофоніста Ярослава Кмитка відтворюють атмосферу арт-простору сучасної України, пропонуючи відвідувачам діалог, де антимир не задтен перемогти. 

Куратор виставкового проєкту Жанни Кадирової в Софії – Федір Александрович, сценограф, живописець та кінорежисер. 

Проект реалізується Посольством Чеської Республіки в Софії, Посольством України в Болгарії та Чеським центром в Софії. 

Українська художниця Жанна Кадирова народилася в 1981 році в Броварах, Київська область, Україна, де вона зараз проживає і працює. Роботи Жанни добре знають та завжди чекають на міжнародних майданчиках:  55-му, 56-му (міжнародні проєкти) та 58-му (український павільйон) Бієнале у Венеції, Бієнале у Києві 2017 року та “CrackUpCrackDown” на 33-му Бієнале графічних мистецтв у Любляні, Словенія. Її твори були представлені на національному та міжнародному рівні, включаючи виставки в Центрі Помпіду, Palais Tokyo; La Kunsthalle Mulhouse (Франція), Konstruuj Innsbruck (Австрія), Ludwig Museum, Будапешт (Угорщина), Музеї сучасного мистецтва, Замок Уяздовський, Варшава (Польща), Spinnerei Лейпциг, Бадішер Kunstverein, Карлсруе, DAAD, Zimmerstrabe, Берлін (Німеччина), Національний союз кубинських архітекторів та інженерів, Гавана (Куба), Сара Хільден музей, Тампере (Фінляндія), Львівський обласний художній центр, Львів, Національний музей мистецтв України та PinchukArtCentre, Київ (Україна).

Скульптурні роботи авторки одразу були помічені знавцями та відзначені чисельними відзнаками та преміями: “Каземир Малевич” ( 1999), велика премія  “Київського скульптурного проєкту” (  2012),  спеціальна премія (2011), основну премію (2013) та спеціальну премію – Future Generation International (2014)  від PinchukArtCentre.

Жанна Кадирова членкиня  групи “REP” – Revolution Experimental Space

Жанна Кадирова брала участь в численних міжнародних виставках, зокрема в березні 2022 року Жанна Кадирова мала розпочати перебування в Пейрасол (Франція), щоб працювати над проектом “Island” – сайт-специфічний проект, а потім повернутися в Київ, щоб підготувати свою першу велику ретроспективну виставку, заплановану  PinchukArtCentre в 2023 році. Однак війна, почата росією проти України, зруйнувала все. 

Виставка триває з 20.02. по 28.02 

Чешский центр “СОФІЯ”

Источник материала
Поделиться сюжетом