20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ППО, покриття дефіциту і далекобійне озброєння: очікування України від Рамштайн-19
ППО, покриття дефіциту і далекобійне озброєння: очікування України від Рамштайн-19

ППО, покриття дефіциту і далекобійне озброєння: очікування України від Рамштайн-19

Вже 14 лютого розпочнеться засідання Контактної групи з питань оборони України у рамках формату Рамштайн-19. На яку допомогу варто розраховувати Україні та на чому робитимуть акцент партнери – розбиралися Факти ICTV разом з експертами.

Рамштайн-19 відбудеться онлайн

Через хворобу міністра оборони США Ллойда Остіна Рамштайн-19 відбудеться в онлайн-форматі. Очільник Пентагону має намір брати участь у засіданні, але за потреби його представлятиме помічниця міністра оборони з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер.

– Що стосується Рамштайну: почнемо з того, що шкода, що захворів очільник Пентагону Остін і не зміг полетіти в Брюссель. Зустріч Рамштайн планувалася в живому форматі, а тепер відбудеться онлайн, – зазначив у коментарі Фактам ICTV політичний аналітик Олег Пономар.

Експерт назвав дві найнагальніші потреби України на фронті зараз. Саме на постачанні артилерійських боєприпасів і систем протиповітряної оборони, ймовірно, сфокусують увагу партнери під час Рамштайн-19, вважає Пономар.

Зараз дивляться

Зброя для України

– Що стосується зброї: зараз Україна має нагальну потребу на артилерійські боєприпаси та засоби ППО. Це дві найнагальніші потреби, тому на них фокусуватимуться. Також все інше залишається: і літаки, і танки, і самохідні артилерійські установки, все потрібно. Інші країни, крім США, тому що там зараз затримка, мусять покривати дефіцит, – пояснив Олег Пономар.

На його думку, українська сторона та партнери наполягатимуть на постачанні далекобійних ракет TAURUS від Німеччини. Це рішення канцлер ФРН Олаф Шольц відтягує найдовше зі всіх країн, що підтримують Україну.

Фото: Getty Images

– Звичайно, Україна дотискатиме Німеччину на рахунок далекобійних ракет TAURUS. Шольц ніяк не може здатися, віддати цей останній рубіж. І Америка вже постачала такі далекобійні ракети, і Франція, і Британія. Залишився тільки Шольц, але він щось дуже тримає оборону. І Україна, і партнери, всі тиснутимуть на Німеччину, – переконаний Олег Пономар.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко зазначив, що Україні потрібні далекобійні ракети TAURUS, ATACMS, подальше постачання GLSDB та інше озброєння, яке допоможе завдавати ударів по російській логістиці.

Фото: SAAB

– Що стосується очікувань: звичайно, на сьогодні це засоби протиповітряної оборони, продовження постачання ракет, додаткових систем. Зараз Норвегія виробляє ще додаткові комплекси для України. Друге – це питання, яке стосується забезпечення боєприпасами, снарядами, мінами, всім тим, що зараз вкрай необхідно на фронті.

Третє, якщо заглянути на найближчу перспективу, – це так само далекобійні ракети TAURUS, ATACMS, подальше постачання GLSDB та всього, що нам потрібно, щоб бити по російській логістиці. Звичайно, обговорення питання постачання літаків і артилерії. Ми маємо в рамках Рамштайну коаліцію літаків, корабельну, артилерійську, не забуваємо коаліцію танків, – зазначив Олександр Мусієнко.

Підтримка США

– Щодо Америки: Демократична партія в Конгресі, Байден особисто, Білий дім, такі важковаговики як Шольц, Столтенберг, Сунак, Туск, всі зверталися та тиснули на Республіканську партію в Конгресі, щоб вони розблокували допомогу Україні зброєю на цей рік, пакет на $60 млрд. Трамп блокує цю допомогу та використовує свій вплив на республіканців у Конгресі, щоб вони блокували, – звернув увагу Олег Пономар.

Він зазначив, що питання розгляду законопроєкту, який включає виділення пакету допомоги на $60 млрд для України, зрушило з місця. Проте далі ставатиме важче, і Олег Пономар пояснив причини.

Фото: Факти ICTV

– Добра річ у тому, що в Сенаті ця справа рухається, і ми очікуємо в середу ухвалення цього пакету Сенатом. Але далі буде важче, тому що цей законопроєкт перейде в Палату представників, де в республіканців більшість, і де спікером працює Майк Джонсон, який є трампістом, боїться Трампа та виконує всі його забаганки. Там у нас будуть складнощі.

Звичайно, надія залишається, але буде важко. Продовжуємо боротьбу, хоч би що там було. Поки Байден у Білому домі, то Америка не кине Україну і не зрадить. Байден шукатиме інші можливості у найгіршому випадку, якщо Конгрес не схвалить, щоб Україна була так чи інакше зі зброєю, американською допомогою, – переконаний Олег Пономар.

Олександр Мусієнко пояснив, що НАТО прагне перестрахуватися від різних ризиків, якщо США змінять позицію щодо лідерства в форматі Рамштайн.

– Що стосується зміни формату: Альянс намагається підстрахуватися від різних ризикових випадків, якщо позиція США щодо функціонування формату Рамштайн буде переглянута. Наприклад, якщо зміниться президент, буде Дональд Трамп, який зазначить про те, що фактично США мають вийти з цього формату. Я хочу нагадати, що зараз головують США в цьому, вони були і є лідерами в цьому форматі. Це такий страхуючий елемент. Це непогано – мати в цьому випадку план Б, – вважає Олександр Мусієнко.

Полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Олег Жданов звернув увагу, що нещодавно у Вашингтон задув зовсім інший вітер, і пригадав одну з заяв 45 президента США Дональда Трампа.

– Тим паче, що у Вашингтоні задув зовсім інший вітер, який змінився на 180°. Я маю на увазі останнє висловлювання Дональда Трампа, який сказав: давайте дамо Україні зброю, профінансуємо Україні зброю, якщо вони залишаться нашими союзниками, то пробачимо цей борг або віддадуть, коли зможуть, а якщо не залишаться на нашому боці, то вимагатимемо повної компенсації виділених коштів, – процитував Олег Жданов.

Новий план на фронті

Новий план військового командування України залежатиме від постачання техніки, озброєння та боєприпасів. І засідання Рамштайн може допомогти, вважає Олег Жданов.

Фото: Генштаб ЗСУ

– Новий план обмежуватиметься цими критеріями: постачання техніки та озброєння. Якщо мобілізацію ми можемо вирішити власними силами – це наша внутрішня проблема, то питання постачання техніки, озброєння та боєприпасів на сьогодні – це зовнішня проблема. Засідання у форматі Рамштайн повинно пройти 14-15 лютого, мабуть, щось воно вирішить щодо цих постачань, – переконаний Олег Жданов.

Источник материала
Поделиться сюжетом