Три країни ЄС заблокували рішення щодо закупівлі боєприпасів для України поза блоком
Три країни ЄС заблокували рішення щодо закупівлі боєприпасів для України поза блоком

Три країни ЄС заблокували рішення щодо закупівлі боєприпасів для України поза блоком

Європейський союз розглядає можливість зменшення недостатку боєприпасів в Україні, використовуючи кошти зі спільного фонду для закупівлі снарядів на міжнародному ринку. Проте, за даними трьох дипломатів ЄС, група країн, очолювана Францією, блокує спроби використовувати кошти ЄС для закупівлі снарядів поза межами Союзу. Це пов’язано з тим, що виробникам зброї ЄС необхідні замовлення для підтримки виробництва.

На засіданні Комітету з політики та безпеки цього тижня більшість країн ЄС висловила підтримку використанню коштів ЄС для купівлі снарядів, вироблених поза ЄС, як надзвичайного заходу для допомоги Україні. Однак, Франція, Греція та Кіпр заперечили це.

Незважаючи на те, що на початку січня французький чиновник повідомив про готовність Франції дозволити закупівлі поза межами ЄС, якщо Союз не забезпечить поставки 1 мільйона снарядів в Україну до березня, це не відбулося.

Франція також не розголошує загальну суму своїх поставок в Україну, незважаючи на тиск з боку Німеччини.

Зростання виробництва боєприпасів стало недавною темою обговорення. Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас повідомила, що Європа збільшила виробництво снарядів для України втричі, але досягти цілі в один мільйон не вдалося.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив намір розглянути можливість збільшення поставок боєприпасів для допомоги Україні.

Норвегія також оголосила про виділення понад 90 мільйонів доларів на зростання виробництва боєприпасів та розвиток оборонної промисловості країни.

Теги по теме
Украина Евросоюз
Источник материала
loader
loader