Без Росії не обійшлось: хто вбивав учасників Революції Гідності
Без Росії не обійшлось: хто вбивав учасників Революції Гідності

Без Росії не обійшлось: хто вбивав учасників Революції Гідності

Усі розстріли учасників Революції Гідності були вчинені українськими правоохоронцями. Про це повідомив керівник департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Олексій Донський.

Російський слід

Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані були російські снайпери, російські правоохоронці, то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Убивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці,
– розповів Олексій Донський.

Втім, спецслужби Росії мали "значний вплив" на рішення української влади. Докази цього впливу будуть представлені в судах, зазначає Донський.

"Це була не суто пропагандистська діяльність, а фактично спосіб легітимізації тих протиправних дій, які організовувала українська влада та чинили українські правоохоронці. 20 співробітників ФСБ, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій", – додав Донський.

Результати розслідування та судового розгляду справ Майдану у 2023 – 2024 роках / Фото Офіс Генпрокурора

Розстріл учасників Революції Гідності: як це було

  • Приводом для початку протестів стало рішення тодішнього уряду Миколи Азарова відмовитись від євроінтеграції. Перші мітингувальники, переважно молодь, вийшли на Майдан. Ситуація загострилася в ніч на 30 листопада 2013 року, коли силовики "Беркуту" жорстоко розігнали близько 400 студентів, які залишалися на головній площі Києва. Цей злочин викликав шок у суспільстві, що призвело до збільшення кількості протестувальників і на наступне віче прийшло понад пів мільйона людей.
  • Події продовжували загострюватися. Силовики влаштовували спроби штурму та розгону протестувальників. 19 січня 2014 року вважається одним із перших кривавих днів. Того дня Верховна Рада прийняла "диктаторські закони", які серйозно обмежували права громадян. Це призвело до масових заворушень, під час яких протестувальники використовували "коктейлі Молотова" і світло-шумові гранати, а беркутівці застосовували жорстоку силу.
  • Протягом лютого 2014 року силовики неодноразово відкривали вогонь і вбили майже сотню незахищених людей. У листопаді 2023 року Володимир Зеленський охарактеризував події Євромайдану як перший контрнаступ в історії України.

Теги по теме
Новости Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом