За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна
За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна

За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна

Російські опозиційні журналісти, проаналізувавши кримінальні та адміністративні справи в судах РФ за 2018-2023 роки, дійшли висновку, що за масштабом репресій російський диктатор Володимир Путін «давно обійшов майже всіх радянських генсеків, крім одного – Йосипа Сталіна».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на масштабне дослідження на сайті опозиційного видання «Проект».

За шість останніх років прямих репресійу Росії зазнали понад 116 тис. осіб, з них 11 442 осіб переслідували за кримінальними статтями, а близько 105 тис. притягнули до адміністративної відповідальності за висловлювання та участь у мітингах.

За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна - Фото 1

Автори дослідження порівняли дані з аналогічною статистикою в роки СРСР. У Росії за часів Путіна за «екстремізм» і критику влада засудила більше людей, ніж за «антирадянщину» під час правління Микити Хрущова та Леоніда Брежнєва. У 2018-2023 роках до судів надійшли справи щодо 5613 осіб, яких обвинувачували за репресивними статтями (екстремізм, виправдання тероризму, «фейки», «дискредитація» армії). Це дещо більше, ніж у 1956-1961 роках, у роки правління Хрущова, коли, за даними держархіву, 4883 осіб засудили за статтями «Антирадянська агітація та пропаганда» та «Поширення свідомо хибних вигадок». За всі наступні роки до Перебудови (з 1962-го по 1985 рік) у РРФСР за цими статтями засудили 3234 людей.

За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна - Фото 2

За підрахунками «Проекту», у 2018-2023 роках до російських судів надійшло 5829 справ, порушених за статтями про злочини проти держави (шпигунство, розголошення держтаємниці, співпраця з іноземними організаціями тощо), а також за статтями, пов'язаними з відмовою війни в Україні.

За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна - Фото 3

З початком повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, підрахували журналісти, у Росії надійшли до суду справи щодо 4642 осіб, які відмовилися воювати в Україні. Найпоширеніша стаття для військових — самовільне залишення частини, за якою за 2023 рік пройшли 4373 особи. Для порівняння: у довоєнному 2021 році суди розглянули 527 таких справ. За другою за поширеністю статтею – про невиконання наказу – у 2023 році до судів надійшли справи проти 289 осіб, тоді як за п'ять попередніх років – лише дев'ять справ.

Як зазначається в Телеграм-каналі «Агентство» (сайд-проєкт «Проекту»), за останні шість років у Росії за статтями про розголошення держтаємниці та шпигунство судили більше людей, ніж за часів Холодної війни. У 2018-2023 роках у шпигунстві звинуватили 39 осіб, у середньому трохи більше шести осіб на рік. При цьому у 1967-1974 роках радянські суди засуджували в середньому не більше двох осіб на рік. За розголошення держтаємниці в Росії за шість років судили 329 осіб, в середньому 54 особи на рік, а в РРФСР з 1967-го по 1974-й – у середньому трохи більше чотирьох осіб на рік.

Автори видання «Проект» присвятили своє дослідження опозиційному політику Олексію Навальному – «другу "Проекта", якого вбив Путін».

Як повідомляв Укрінформ, у серпні минулого року генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич констатувала те, що влада Росії застосовує до опозиції дедалі більш жорстокі репресії.

Фото: РАР/ЕРА

Теги по теме
Россия Владимир Путин
Источник материала
loader
loader