Зеленський може здійснити візит до Вірменії для зустрічі з прем’єром Пашиняном
Зеленський може здійснити візит до Вірменії для зустрічі з прем’єром Пашиняном

Зеленський може здійснити візит до Вірменії для зустрічі з прем’єром Пашиняном

Президент України Володимир Зеленський планує відвідати Вірменію наступного тижня на тлі зростаючої напруженості у відносинах із Росією.

Про це Вірменській службі Радіо Свобода заявило джерело в дипломатичних колах.

Візит, найімовірніше, відбудеться 4 березня, сказало джерело, додавши, що в цьому разі Зеленський також вирушить до Азербайджану.

Зараз дивляться

Водночас Міністерство закордонних справ Вірменії відмовилося підтвердити або спростувати цю інформацію, сказавши лише, що інформує громадськість про візити іноземних лідерів “у встановленому порядку”.

Тимчасовий повірений у справах України в Єревані Валерій Лобач також ухильно відповів на запитання про можливість такої поїздки.

– Навесні у Вірменії відбудуться позитивні події, – сказав він журналістам у п’ятницю.

Вірменія критикує РФ

Новина про можливу поїздку Зеленського з’явилася після нещодавніх візитів прем’єр-міністра Нікола Пашиняна до Німеччини та Франції, під час яких він посилив критику на адресу Росії. Зокрема, Пашинян уперше засудив вторгнення Росії в Україну, заявивши, що воно порушило декларацію від грудня 1991 року, в якій нові незалежні радянські республіки визнали кордони одна одної, що існували за радянських часів.

Законодавці, які представляють правлячу партію Пашиняна Громадянський догові”, у понеділок дали ще більше натяків на те, що український президент, який від початку війни з Росією не відвідував жодну з колишніх радянських держав, за винятком країн Балтії, має приїхати до Єревана.

– Зрештою, президент України є обраним лідером своєї країни і, як і глави інших держав, може відвідати Вірменію, якщо не виникне особливих перешкод, – сказав один із них, Бабкен Тунян.

Інший проурядовий депутат, Гагік Мелконян, заявив, що їх “не хвилює, як Росія відреагує або не відреагує” на візит Зеленського.

Росія поки не реагувала

З Москви поки що не було жодної реакції. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив 19 лютого, що Росія і Вірменія наразі мають “діаметрально протилежні погляди” на війну в Україні.

Останніми місяцями відносини між двома давніми союзниками ще більше погіршилися, а Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Пашиняна в їх “руйнуванні”.

Дмитро Суслов, старший аналітик пов’язаної з Кремлем Ради із зовнішньої та оборонної політики Росії, заявив у понеділок, що візит Зеленського до Вірменії може ознаменувати “точку неповернення” в ерозії двосторонніх зв’язків. Суслов заявив, що це буде частиною зусиль Заходу з переорієнтації Вірменії на Сполучені Штати і Європейський союз.

Лідери вірменської опозиції висловили серйозну стурбованість далекосяжними змінами в традиційній зовнішній політиці Вірменії, заявивши, що це нерозважливо за відсутності гарантій безпеки або військової допомоги з боку західних держав.

Примітно, що Пашинян почав очевидне зближення з Україною торік, незважаючи на сильну підтримку Києвом Азербайджану в нагірно-карабаському конфлікті.

Фото: Володимир Зеленський

Теги по теме
Владимир Зеленский Армения Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом