13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні провели випробування безпілотників для евакуації військових
В Україні провели випробування безпілотників для евакуації військових

В Україні провели випробування безпілотників для евакуації військових

В Україні провели випробування безпілотників для евакуації військових

Вони поєднують у собі простоту та доступну ціну.

В Україні відбулися демонстраційні випробування наземних роботизованих систем евакуації поранених військових із поля бою. Зокрема медики вже обрали низку безпілотників, які їм підходять.

Про це розповів радник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ярослав Олійник.

За його словами, тестування пройшли платформи з різними техніко-технічними характеристиками, котрі призначені для різноманітних завдань. Олійник не вказав назви, проте додав, що усі вони легко виробляються і керуються, мають доступну ціну, а також поєднують у собі багатофункціональність та легкість у транспортуванні.

Зокрема, одну з систем разом зі своїм батьком розробив 14-річний хлопець. Попри свій вік, він детально продемонстрував свій виріб – гусеничну платформу-ноші, яка може пересуватися самостійно або за допомогою людини. Окрім того, вона вміщується у багажник автомобіля.

Під час проходження лісосмуги інший безпілотник зазнав поломки, після чого його протестували на швидкість ремонту – результат склав 53 секунди. У результаті цей критерій також вирішили  додати до випробувань.

«Виробники абсолютно відкрито спілкувалися і навіть підказували одне одному рішення. Нуль конкуренції, тільки співпраця. Це дало мені розуміння, що всі вони діють з однією метою − виробити й поставити на фронт якомога більше роботизованих медеваків, і для цього готові працювати спільно. Це неймовірно надихає, я пишаюся кожним із них», − зазначив радник міністра.

Олійник додав, що наступні випробування мають пройти у «жорсткіших умовах», зокрема на складніших маршрутах і під дією засобі радіоелектронної боротьби.

Нагадаємо, в Україні створили стратегічний ударний дрон Shoolika mk6. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що безпілотник має високоточну систему керування, стійкий до РЕБ і особливо ефективний уночі.

Ситуація з дронами рельєфно відображає стан справ у всій оборонній промисловості України. Держава самоусунулася. Окремі слабкі потуги, окремі відомчі рішення, точки зростання, що їх створюють волонтери, не можуть привести до значного збільшення виробництва дронів, інших видів озброєння та військової техніки. Як розв’язати проблему?

Про це пише Юрій Касьянов у статті «Україна потребує негайної заміни кадрів у ВПК».

Источник материала
Поделиться сюжетом