20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відправлення військ в Україну: що пишуть іноЗМІ про заяву Макрона і які ризики
Відправлення військ в Україну: що пишуть іноЗМІ про заяву Макрона і які ризики

Відправлення військ в Україну: що пишуть іноЗМІ про заяву Макрона і які ризики

Заява президента Франції Емманюеля Макрона про можливість відправлення до України західних військ спантеличила як країни НАТО, так і українське суспільство. В Європейському Союзі ця пропозиція викликала суперечки.

Що пишуть іноземні ЗМІ про заяву Макрона, чи відправлять іноземні війська в Україну, як відреагували західні чиновники та які є ризики – далі у матеріалі Фактів ICTV.

Розбіжності на Заході

– Якщо зауваження Макрона мали на меті надіслати попередження до Кремля, то насправді вони досягли абсолютно протилежного. На превелику радість Кремля, коментарі Макрона викрили розкол і розбіжності на Заході, викликали паніку про стан військових справ в Україні, – йдеться у матеріалі видання Politico.

Журналісти з посиланням на неназваних чиновників Франції зазначили, що заява Макрона мала викликати обговорення про те, як не допустити перемоги Росії у війні та надіслати сигнал-попередження для Кремля.

Зараз дивляться

На відміну від Франції та Естонії, які підтримали ідею відправлення військ на підтримку України, канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти подібного кроку.

Водночас це є значним успіхом для України, що таку можливість взагалі почали обговорювати, навіть якщо західні війська розмістять в глибокому тилу, а не залучатимуть до бойових дій, вважають у Politico.

Чи буде корейський сценарій

Міністр закордонних справ України (2014–2019 роки) Павло Клімкін вважає, що потрібно стале припинення вогню і координація дій з союзниками на окупованих територіях, щоб реалізувати цю ідею. Тоді, на його думку, це означатиме подальше вирішення конфлікту політичним шляхом.

– Якщо рішення реалізують до повної деокупації, то це створить майже класичний корейський сценарій з присутністю сил по обидва боки, – зазначив ексочільник МЗС.

Під час Корейської війни 1950-1953 років втручання США та коаліції врятувало від розгрому Південну Корею, а підтримка Китаю та Радянського Союзу – корейських комуністів. Після застою на фронті протягом двох років США відмовилися від ідеї перемоги у війні.

Після цього територію Корейського півострова розділили, а США зберегли військовий контингент на півдні, щоб закріпити статус-кво (тобто по факту це означало залишити все так, як вже є). Хоча Південна Корея не була готова на перемир’я, але вона залежала від Сеула.

Змінення правил гри

Очільник комітету закордонних справ Європейського парламенту Девід Макалістер заявив в інтерв’ю журналістам, що відправлення солдатів в Україну змінило б правила гри – без жодних сумнівів. Однак він вважає, що цю ідею не потрібно обговорювати публічно.

– Я вважаю, що дуже чутливі питання повинні розв’язувати за зачиненими дверима, – переконаний він.

Макалістер не назвав можливі причини, чому Макрон вирішив публічно таким чином підтримати України. Проте він зазначив, що позиція більшості членів ЄС незмінна – вони підтримують Україну, але не хочуть брати пряму участь у війні.

Теги по теме
НАТО Франция СМИ Эммануэль Макрон
Источник материала
Поделиться сюжетом