ЗСУ потрібні лінії оборони: Порошенко купив техніку для будівництва фортифікацій і закликав ВР створити ТСК з питань укріплень
ЗСУ потрібні лінії оборони: Порошенко купив техніку для будівництва фортифікацій і закликав ВР створити ТСК з питань укріплень

ЗСУ потрібні лінії оборони: Порошенко купив техніку для будівництва фортифікацій і закликав ВР створити ТСК з питань укріплень

"Європейська Солідарність" ініціювала створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії з питань будівництва фортифікаційних споруд. На третьому році повномасштабної війне це зрештою необхідно зробити.

Про це на брифінгу заявив лідер партії Петро Порошенко. Він також повідомив, що перенаправив частину коштів для ЗСУ на закупівлю землерийних машин, екскаваторів і бульдозерів, оскільки ситуація з оборонними спорудами вздовж лінії фронту загрозлива.

"На цьому тижні парламент збирається на сесію. У порядок денний включена велика кількість абсолютно пустопорожніх питань. Я з колегами наполягаю на тому, щоб була поставлена постанова про створення ТСК по ситуації з фортифікаційними спорудами. Багатомісячні заспокійливі реляції про те, що споруди будуються, гроші виділяються… Пішов третій рік повномасштабного вторгнення. І це не просто свідчення журналістів, волонтерів, воїнів, депутатів від опозиції. Це – звіт про хід бойових дій", – констатує Петро Порошенко.

"Куди відійшли після важких боїв наші війська від Авдіївки? Чи було через 5-10-15 кілометрів побудовано потужну лінію фортифікаційних споруд в декілька ярусів, бетонні, з "зубами дракона", з мінами, де можуть надійно зайняти ці позиції, захиститись від ворога наші герої? Ні. Пропонують іноді лопатами відкопувати у мерзлому ґрунті рубежі", – обурився Порошенко.

"Ми далі не збираємося з цього приводу мовчати. Парламент нарешті має отримати від уряду відповідно до Конституції ситуацію з фінансуванням, організацією і забезпеченням будівництва", – вважає Порошенко.

"Ми понад 2 місяців боролися за те, щоб розглянули і поставили на голосування Тимчасову слідчу комісію. А до цього ми купували за власні кошти бульдозери та екскаватори. Вони нові, надійні, частина з них українського виробництва або складання", – зазначає п’ятий Президент.

"Ми вимушені були передати в Збройні Сили техніку, крани, в тому числі на базі Фоденів. Ми не кажемо, в який батальйон. Ми не кажемо, де саме ведеться будівництво. Але воно ведеться нашою технікою. Швидко закидає бетонні плити, швидко вивантажує, швидко і ефективно працює. Наша команда, волонтери були вимушені, крім того, щоб допомагати ЗСУ зброєю FPV дронами, Посейдонами, вантажівками, лазнями, ПАРМами, величезну частину коштів спрямувати на землерийну техніку. Захист воїна, Save Soldiers – це в тому числі надійні, добре заміновані в декілька ешелонів, на декількох рівнях фортифікаційні споруди", – зауважує Петро Порошенко.

"Я закликаю колег, всіх народних депутатів України підтримати на сесії створення Тимчасової слідчої комісії, дати туди кандидатури, тому що не дали ОПЗЖ і монобільшість. Об’єднатися, припинити політиканство. Кожен має робити все, що може для того, щоб земля України була надійно захищена. У 2014 році ми це побудували за декілька місяців", – нагадав Порошенко.

"Хочу наголосити також на кількох випадках з ВЦА, яким нарешті нарізали невеличку ділянку побудови фортифікаційних споруд і взводних опорних пунктів на декілька кілометрів, де уряд мав виділити фінансування в межах 190 – 200 млн грн. Гроші по цій програмі станом на позавчора не витрачалися. Депутати мають спитати в уряду, чим вони займаються, що вони фінансують, "Єдиний марафон"? Будівництво доріг?", – запитує Порошенко.

"А щодо техніки, яка є в нашому розпорядженні, ми просимо негайно, наша команда разом з ВЦА, де буде визначено, на визначеній ділянці, почати будівництво фортифікаційних споруд з нашою участю. Ми не потребуємо для цього грошей, ми це фінансуємо, ми показуємо, що робити. Я прошу негайно вирішити питання про створення комісії і негайно вирішити питання про ефективне використання закупленої нами техніки", – резюмує Петро Порошенко.

Источник материала
Поделиться сюжетом