Зокрема, мова про запахи, які виникають під час дозрівання фруктів або від ферментованих продуктів. Про це свідчать дані наукової роботи, яку вже опублікували в медичному журналі eLife.
Зокрема, ці запахи впливають на ракові клітини. Дослідження показали, що експозиція до ароматів стиглих фруктів може призвести до зупинки росту ракових клітин у деяких випадках.
Крім того, дослідники не виключають, що можуть бути непередбачені ризики для здоров'я, пов'язані з перевіреними сполуками, а тому потрібні додаткові дослідження, які допоможуть краще зрозуміти подальші наслідки цього відкриття.
"Те, що вплив запаху може безпосередньо змінити експресію генів, навіть у тканинах, які не мають рецепторів запаху, стало для нас абсолютним відкриттям", – зазначив Анандасанкар Рей, біолог з Каліфорнійського університету (UC) Ріверсайд.
Як проводили дослідження
Команда піддавала плодових мушок (Drosophila melanogaster) і мишей різним дозам парів діацетилу протягом 5 днів (сполука, що виділяється дріжджами під час бродіння фруктів).
Раніше його використовували для додання маслянистого аромату таким продуктам, як попкорн, також його додають в електронні сигарети.
Тож під час експеременту учені піддавали впливу цьому ефекту людські клітини в лабораторії і виявили, що діацетил може діяти як інгібітор гістондезацетилази (HDAC) – білки, які допомагають клітинам рости та ділитися. Дослідники виявили, що пари діацетилу призупиняють ріст клітин нейробластоми людини, вирощених у посуді.
Також значні зміни в експресії генів вчені спостерігали у мух і мишей, у тому числі в клітинах мозку тварин, легенях мишей і антенах мух.
Наше відкриття в тому, що деякі леткі сполуки, які виділяються з мікробів і їжі, можуть змінювати епігенетичні стани нейронів та інших еукаріотичних клітин,
– додав учений Рей.
Що відомо про вплив запаху на здоров'я
Річ у тім, що раніше дослідники виявили, що діацетил може спричиняти зміни в клітинах дихальних шляхів та викликати захворювання легенів – облітеруючий бронхіоліт ("попкорнові легені"). Примітно, що хворобу провокував ароматизатор, який раніше додавали у попкорн.
Власне, хворобу назвали "попкорнові леген" після того, як у працівників на заводі, де виробляли попкорн і застосовували цей ароматизатор, виявили випадки важкої бронхіальної астми.