Ти : за що хвалять і сварять мюзикл про Розстріляне відродження
Ти : за що хвалять і сварять мюзикл про Розстріляне відродження

Ти : за що хвалять і сварять мюзикл про Розстріляне відродження

У мережі вирують літературно-музичні пристрасті навколо мистецького проєкту від обʼєднання МУР Ти [Романтика]. Автори називають його першим в Україні історичним альбомом-мюзиклом про письменників. Він розповідає про трагедію поетів Розстріляного відродження, загорнуту у сучасну та динамічну форму подання.

До проєкту залучено чимало відомих в медіапросторі імен, на Youtube його вже прослухало понад 200 тис. користувачів. Проте цифра в рази більша, якщо зібрати до купи усі платформи разом. Відгуки коливаються від захопленого “чортові генії” до зневажливого “ні про що”.

Факти ICTV не змогли пройти повз альбом, що підняв бурю емоцій, та проаналізували, за що його хвалять, за що критикують і що про це думають самі автори.

Зараз дивляться

Альбом-мюзикл Ти [Романтика]: зміст та дійові особи

Цілісна історія складається з 17 різних треків, що звʼязані між собою сюжетом. Творці хотіли, щоби слухачі відчули себе свідками тогочасних подій.

На альбомі можна почути голоси Сергія Жадана, гурту NAZVA, Євгена Яновича, Євгенія Дубовика, Хейтспіч, Сергія Мартинюка та Олени Кравець, яка говорить від імені тоталітарної радянської системи.  Тексти писалися про минуле, але з проєкцією у сучасне.

Тут Володимир Сосюра служить у Третій штурмовій бригаді, а Лесь Курбас – тримає культурний тил. Окрема увага – до долі Павла Тичини, що вважається генієм та пристосуванцем водночас. Миколу Хвильового зносить хвиля повідомлень про жахи та смерті, а Михайль Семенко повчає та провокує слухачів.

– Це присвячено всім, хто хоче ставитися до української літератури, до класиків так, як до них треба ставитися — як до живих людей. Зазвичай це підлітки, які більш вільні у своєму мисленні, які готові панкувати й епатувати. Але це і дорослі люди теж — ми бачимо багато фідбеку від них. Зокрема, від літературознавців, – сказав автор текстів Олександр Хоменко в інтервʼю .

Літературознавці дійсно відреагували. Причому так, що обговорення альбому від МУР не стихають вже майже тиждень. Почався й перехід на особистості.

Критика альбому-мюзиклу Ти [Романтика]

Одним із тих, кому автори проєкту відповіли на зауваження особисто, є письменник та музикант Павло Коробчук.

– Кілька слів про проєкт МУРу Ти [Романтика]. Майже всі хвалять аж до епітетів “геніально”. Мені не сподобалося, – зазначив Коробчук у .

Далі він аргументує претензії: швидкий темп начитки, хаотична структура, слабкі голоси для подання текстів, що не втрапляють у ритм. Також критика стосується помилок – орфографічних, граматичних та пунктуаційних. Разом з тим Павлу Коробчуку альбом видався надто пафосним.

Автори, зокрема, відреагували на закиди щодо швидкості подання, перепросили та рекомендували Коробчуку уповільнити прослуховування.

Фото: МУР/Instagram

Ті, кому альбом також “не зайшов”, невдоволені “сирістю концепції”, “примітивністю” подання, наявністю нецензурних слів, підбором голосів та присутністю серед них Олени Кравець. Наростання кількості претензій та негативних відгуків змусили відреагувати одного з учасників проєкту – шоумена та блогера Женю Яновича.

– Комедія = трагедія + час. І варто зрозуміти, що сотні лайків під математично правильними (але від цього ще піснішими) дописами динозаврів, які не доходять до широкого глядача протягом світлових років, виглядають постіронічно на фоні реальної роботи. Так, місцями із банальними римами, бешкетливою пунктуацією та живими чихами. Але реальної роботи. Пи*дуйте і робіть. Бажано, аби це побачили десь далі вашої комори академічних вахтерів, яка давно припала пилом, – критику Янович.

Ці його слова зачепили іншого представника літературної спільноти – Богдана-Олега Горобчука, який пригадав блогеру скандал зі Спартаком Субботою, минуле в КВК та створення російськомовного продукту.

– Мамахохотала – це та, яка тепер Мамахихотала. Відчуваєте різницю? Ну, тоді пи*дуйте і робіть. І не вякайте, – емоційно на пост Яновича Горобчук.
Попри критику, схвальних відгуків на проєкт МУР в мережі в рази більше. І від митців, зокрема.

Хто та за що хвалить альбом Ти [Романтика]

Письменниця Тамара Горіха Зерня – одна з тих, хто палко висловився на підтримку історичного мюзиклу.

– Дивитися, слухати всім. Показувати своїм підліткам у примусовому порядку, навіть якщо вони відбиваються. Нічого, потім зрозуміють і оцінять, – авторка.

Письменник та літературознавець Ростислав Семків лаконічно назвав альбом геніальним та закликав усіх до прослуховування.

І схожих відгуків в мережі неймовірна кількість. Якщо почитати, що пишуть в коментарях слухачі, складається враження, що автори чітко потрапили у цільову аудиторію.

  • Нарешті настали часи, коли ми заглиблюємося в себе, розбираємося у власному минулому, згадуємо своїх героїв, митців, а не хаваємо, що нам згодовує рашка – пісні Цоя і вірші Пушкіна, їхні серіали і їхню музику! Чи зараз хтось з малоросів буде захищати узкій язик і Цоя? Ану!
  • Вже послухали на роботі з колегами Йду додому, зараз рідні будуть слухати, вмиватися слізьми та вкотре переконуватися в потужності наших письменників, літератури та сучасної молоді, котра створила цей довершений альбом. Дякую за це! Продовжуйте, будь ласка!
  • Неймовірно. Я зараз читаю Сад Гетсиманський. Під враженням… Скажу, що ще пару років тому я б половини не зрозуміла з цього мюзиклу, на жаль… Але зараз часи міняються, українці повертають свою історичність. Боже, бережи Україну. Дай їй перемогти!
  • Нарешті хтось дропнув якісну, модну та сучасну роботу про українську історію та культуру. Давно прийшов час ламати усталений образ українського як чогось шароварного та вторинного. Тим паче, що таким воно ніколи не було. Дякую за цю роботу. Ви зробили велику справу!
  • Це щось… космічне! Враження, що ці 100 років тривають один день, дуже довгий день. Наше минуле та водночас сучасність, бо нічого не минуло! Відмінний смак у тих, хто створив цей шедевр. Як же нам потрібне вже майбутнє, прожити нарешті ці кляті 100 років, щоб з’явилось нове! Дякую вам за відчуття майбутнього, вірю.

До слова, альбом про поетів Розстріляного відродження став продовженням просвітницької дільності обʼєднання МУР.  Його учасники також мають в доробку окремі освітні проєкти, героями яких є Іван Багряний, Василь Симоненко, Василь Стус та Леся Українка.

Источник материала
Поделиться сюжетом