Мікропластик у крові пов'язаний з інсультом, серцевим нападом і ранньою смертю, - дослідження
Мікропластик у крові пов'язаний з інсультом, серцевим нападом і ранньою смертю, - дослідження

Мікропластик у крові пов'язаний з інсультом, серцевим нападом і ранньою смертю, - дослідження

Лікарі забили на сполох з приводу потрапляння крихітних частинок пластику до організму людини після того, як з'ясувалося, що люди з більш високим рівнем пластику в кровоносних судинах мають більший ризик інсульту, серцевого нападу і більш ранньої смерті.

Вчені вже давно знають, що мікропластик потрапляє в наш організм через їжу, яку ми їмо, воду, яку п'ємо, і повітря, яким дихаємо, пише Sky News.

Мало що відомо про вплив, який вони можуть чинити на здоров'я, але нова стаття, опублікована в четвер, може ознаменувати "крок вперед" у розумінні вчених.

Дослідження показало, що пацієнти з мікро- або нанопластиками в жирових бляшках кровоносних судин з набагато більшою ймовірністю перенесуть інсульт, більш ранню смерть або серцевий напад, ніж ті, чиї судини не були забруднені пластиком.

Дослідники виявили пластик у кровоносних судинах майже у трьох із п'яти (58%) із 304 пацієнтів, які взяли участь у дослідженні в Італії. Результати були опубліковані в рецензованому Медичному журналі Нової Англії (NEJM).

Результати не доводять, що пластикові частинки стали причиною серцевих нападів та інсультів, оскільки пацієнти могли зазнати впливу інших факторів ризику. Але вони перегукуються з іншими дослідженнями, які засвідчили, що мікропластик шкодить клітинам людини, опублікованими Медичною школою Галл-Йорка та Університетом Галла 2021 року.

Професор Річард Томпсон із Міжнародного відділу дослідження морського сміття Плімутського університету заявив: "Наші лабораторні дослідження показали, що протягом кількох годин нанопластики можуть поширюватися з травного тракту через систему кровообігу по всьому тілу морських організмів".

Він додав: "Тому, можливо, не дивно, що нещодавні дослідження показали наявність мікро- і нанопластиків у крові та тканинах людини. Ця стаття є ключовим кроком вперед, допомагаючи довести потенційну шкоду, пов'язану з цим".

Доктор Даня Бахбахі, клінічний викладач акушерства та гінекології Брістольського університету, сказала, що дослідження "може стати кроком вперед у нашому розумінні".

Але вона заявила, що в проблемах зі здоров'ям можуть бути винні й інші чинники, як-от соціально-економічні дані, які пов'язані з ішемічною хворобою серця.

"Необхідно провести подальші більш масштабні дослідження в різних географічних точках, щоб побачити, чи повторюються ці результати", - додала вона.

Забруднення мікропластиком

Згідно з новим звітом ОЕСР, у світі виробляється дедалі більше й більше пластику, тільки 9% якого успішно переробляється, а більша частина опиняється на звалищі, спалюється або потрапляє в навколишнє середовище.

У 2022 році уряди 175 країн погодилися підготувати міжнародну юридично обов'язкову угоду про припинення пластикового забруднення. Її мали завершити до 2024 року, але переговори тривають.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом