Стартап із США створить мініфабрики для швидкого 3D-друку бойових дронів: їх може отримати Україна
Стартап із США створить мініфабрики для швидкого 3D-друку бойових дронів: їх може отримати Україна

Стартап із США створить мініфабрики для швидкого 3D-друку бойових дронів: їх може отримати Україна

Американський стартап із Сан-Дієго Firestorm Labs працює над дешевими та мініатюрними фабриками з 3D-друку безпілотників, які зможуть використовуватися в зонах бойових дій, зокрема в Україні. Компанії вже вдалося залучили 12 мільйонів доларів від таких спонсорів, як Lockheed Martin – однієї з найбільших американських військово-промислових корпорацій.

Подробиці ідеї, над якою працює Firestorm Labs, розповіло видання Interesting Engineering. Цікаво, що компанію було засновано після того, як інженер з 3D-друку Ян Муцеус відвідав Київ у лютому 2024 року.

Ідея полягає у тому, аби створити мініатюрні заводи з 3D-друку безпілотників, які можна буде помістити у транспортному контейнері, а потім розгорнути в будь-якій точці світу. Наразі уже існує прототип такого контейнеру під назвою xCell, який дозволяє виготовити безпілотник менш ніж за 24 години.

Наразі розроблено два типи контейнерів для виготовлення дронів:  6 метрів та 12,2 метрів. За даними Firestorm Lab, такі мінізаводи зможуть виробляти близько 50 дронів на місяць.

Завдяки своїм розмірам, такі мінізаводи можуть бути розгорнуті навіть у віддалених місцях та приховані від сторонніх очей. Виробництво дрона відбувається в напівавтоматичному режимі, а для живлення використовуються автономні генератори.

Наразі флагманським продуктом Firestorm Lab є дрон Tempest, виготовлений за допомогою 3D-друку.

Він має максимальну злітну вагу 25 кг і може нести корисне навантаження 4,5 кг. Розмах крил такого дрону складає 2,1 метри, а довжина – 1,8 метра. Дрон також може бути спеціально налаштовано залежно від необхідної дальності польоту, часу перебування в повітрі та крейсерської швидкості.

Для зручності транспортування безпілотник може бути розібраний на окремі частини, для переносу яких достатньо однієї людини. Tempest  має змінні силові установки для різних потреб місії, а також оснащений "запатентованою системою швидкого підключення/відключення", яка дозволяє швидко змінювати конфігурацію на льоту.

Наразі Firestorm Labs планує розгорнути на власному заводі в Сан-Дієго потужності, які дозволять виробляти понад 500 дронів щомісяця.

Такі мініатюрні заводи для 3D-друку дронів можуть стати вагомою перевагою для України у війні проти Росії, зважаючи на нестабільні постачання озброєнь країнами Заходу.

Попри те, що критики вважають, що така технологія наразі не готова до використання у значних масштабах, її потенціал уже оцінили та підтримали в Пентагоні.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що колишній CEO Google таємно створює оснащені ШІ дрони-камікадзе за $400, які можуть допомогти Україні.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом