Підготовка до вагітності: яких лікарів слід відвідати, які обстеження зробити
Підготовка до вагітності: яких лікарів слід відвідати, які обстеження зробити

Підготовка до вагітності: яких лікарів слід відвідати, які обстеження зробити

Гінеколог Наталя Лелюх на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснила, до яких спеціалістів слід звернутися та які обстеження пройти в період підготовки до вагітності.

Візити до фахівців

Йти на огляд до гінеколога на етапі планування вагітності не потрібно, якщо у вашому випадку дотримано три умови:

  • від попереднього чека в гінеколога минуло менше року;
  • під час крайнього візиту лікар не давав особливих рекомендацій або застережень;
  • у вас немає скарг.

Під час планування вагітності слід перевірити стан усіх зубів, зробити панорамний рентген і професійну гігієну. Річ у тім, що деякі медичні стани можуть нашкодити немовляті.

Зараз дивляться

Наприклад, пародонтит – інфекційне захворювання ясен, яке може призводити до передчасних пологів, негативно впливати на вагу малюка і сприяти розвитку гестаційного діабету (порушення обміну вуглеводів у жінки в період вагітності).

Обов’язково узгодьте з вашим лікарем плани щодо вагітності, якщо маєте захворювання, що вимагає постійного прийому препаратів, наприклад епілепсію, депресію, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, алергії та інші.

Можливо, вам потрібно буде змінити препарат, дозування або взагалі схему лікування. І це краще зробити до вагітності.

Аналізи та обстеження

Якщо до моменту планування вагітності ви ніколи не обстежувалися або востаннє робили це багато років тому, список може бути трохи довшим.

Якщо ж це не перша вагітність і деякі з перерахованих обстежень ви вже проходили, тоді можете заощадити на абонемент у спортзал.

Загальний аналіз крові та аналіз феритину. Допоможе своєчасно виявити ознаки залізодефіциту та анемії, а також перевірити рівень тромбоцитів (стосується згортанням крові) і лейкоцитів (маркер на інфекції).

Аналіз на визначення групи крові та резус-фактор обох батьків. Необхідний, щоб завчасно з’ясувати ризики конфліктів за групою крові та резусом і розробити стратегію профілактики.

Аналіз крові на інфекції. ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс, герпес I і II типів, токсоплазмоз, парвовірус В19, краснуха, кір, вітряна віспа особливо небезпечні для здоров’я майбутньої дитини.

Дослідження функції щитоподібної залози. Ці дослідження рекомендовані, оскільки кількість захворювань щитоподібної залози в Україні зростає щороку.

Обстеження молочної залози. Слід робити всім жінкам незалежно від планів щодо материнства. Обстеження молочних залоз допомагає своєчасно виявити зміни, що можуть свідчити про рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

До 40 років жінкам не рекомендують робити мамографію (рентген молочних залоз), якщо відсутні фактори ризику.

Вакцинація

Перш ніж планувати вагітність, необхідно з’ясувати, які щеплення ви робили протягом останніх 10 років і чи маєте антитіла до небезпечних інфекцій.

Не менш важливо щорічно вакцинуватися проти сезонного грипу і пройти повний курс щеплень проти Covid-19. Це можна робити і під час вагітності незалежно від терміну.

Зміна способу життя

Перш за все, йдеться про відмову від куріння, як активного, так і пасивного. Це про той самий абонемент до спортзалу, який уже час дістати з полиці подарунків і використати.

А ще це про раціональне і здорове харчування, а не про пригорщі БАДів, які мають сумнівну ефективність і часто небезпечні для здоров’я вашого і майбутнього малюка.

Бережи себе

Теги по теме
беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом