20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У будь-якому разі легко не буде: як розлучатися з партнером менш болісно
У будь-якому разі легко не буде: як розлучатися з партнером менш болісно

У будь-якому разі легко не буде: як розлучатися з партнером менш болісно

Психолог Ольга Корбут дала рекомендації, як зробити процес розставання менш болісним, як поводитися і що робити для полегшення цього процесу.

– Треба розуміти, що розставання в будь-якому разі не буде легким. І не важливо, вашим стосункам два місяці чи 10 років. Просто рівень болю і тривалість страждань буде різною, – каже експерт.

Казки не буде

Як пояснила Ольга Корбут, краще забути фільми, казки, серіали, де люди розлучаються з посмішкою на обличчі та з розумінням розходяться в різні боки. Це якщо не повна вигадка, то дуже рідкісні, поодинокі випадки.

Зараз дивляться

Частіше розлучення супроводжує буря емоцій, сльози, звинувачення, знецінення, а також образи і приниження. І все, що в кіно пов’язано з прощальною романтикою (сніданок, обід, секс, поїздка), це те, що нікому не потрібно.

Розмова може бути тільки одна: у ній один із партнерів чітко і зрозуміло повідомить, що йде, що будуватиме інше життя.

Швидко і чітко

Психологиня зазначила, що, якщо стосунки не пов’язані шлюбом, спільністю майна, спільними дітьми, то що швидше і ясніше пройде розмова, то менше болю вона принесе.

Звісно, дуже хочеться піти красиво, сказати щось на кшталт “ти прекрасна/прекрасний, у цьому немає твоєї провини, а я така/така погана”. Зазвичай таке кажуть, щоб знизити почуття провини від того, що завдаєш болю іншій людині.

Але слід бути готовим до того, що не вийде перенести відповідальність за свій вчинок: усе одно будеш “негідником”, який заподіює страждання.

Не пояснювати причини

Психолог радить не пояснювати партнеру причину свого вчинку, навіть якщо вас сильно про це просять. Адже якщо ви говорите, що з партнером усе “так”, то виникне абсолютно резонне запитання: чому йдеш?

Якщо ж щось не так, то є ризик почути у відповідь обіцянки змінитися, щоб врятувати стосунки. Це може просто розтягнути процес розставання і зробити його ще болючішим.

За словами експерта, пояснення принесуть тільки додаткові муки тому, від кого йдуть. У момент, коли з людиною розлучаються, вона і так схильна шукати причину в собі. Не підливайте масла у вогонь, пояснюючи, чому ваші стосунки не склалися.

Зміни – це завжди страшно

– Діліть майно прозоро і зрозуміло для обох сторін. У цьому питанні важливо якнайшвидше поставити крапку, щоб не залишати партнеру марні надії на продовження стосунків, – зазначила психологиня.

За її словами, що швидше ви розійдетеся, то швидше кожен із вас відновиться і почне будувати нові стосунки.

Зміни – це завжди страшно, визнає експерт. Ніколи не знаєш, що буде там, у новому житті, з новими стосунками. Ніхто не дасть гарантії, що буде краще.

Але якщо розумієте, що у ваших стосунках не залишилося нічого, що тішить і приносить задоволення, то треба рухатися вперед або просто в інший бік. Є готовність до змін – дійте, каже експерт.

Психологічна підтримка

Теги по теме
Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом