Хакери можуть шпигувати за нами використовуючи практично будь-який ШІ чат-бот
Хакери можуть шпигувати за нами використовуючи практично будь-який ШІ чат-бот

Хакери можуть шпигувати за нами використовуючи практично будь-який ШІ чат-бот

За словами Ісроеля Мірського, керівника Дослідницької лабораторії наступального ШІ в Університеті Бен-Гуріона, ніхто не захищений, принаймні наразі, тому користувачам слід знати про вразливість, щоб мати змогу уникнути гірких наслідків.

Як це працює

Вразливість виникає внаслідок так званих "атак на побічні канали". Ці атаки не порушують брандмауери безпеки безпосередньо, а натомість отримують конфіденційну інформацію через метадані або іншими непрямими способами. Чат-боти зі штучним інтелектом через низькоякісні методи шифрування особливо вразливі до таких атак.

Річ у тім, що чат-боти використовують закодовані дані, які називаються "токенами", для обробки вхідних даних і швидкої генерації відповідей, забезпечуючи безперебійний потік розмови. Однак ці токени ненавмисно створюють побічний канал, який раніше був невідомий дослідникам.

Зловмисники можуть отримати доступ до цих даних у реальному часі та зробити висновки з підказок користувача, що становить значний ризик для конфіденційності.

Наслідки та реакція

Наслідки цього експлойту є серйозними, особливо для користувачів, які обговорюють делікатні теми. Microsoft, визнавши проблему, що впливає на її штучний інтелект Copilot, запевнила, що особисті дані, такі як імена, навряд чи можна передбачити, і пообіцяла випустити оновлення для усунення цієї вразливості.

Що робити користувачу

У зв'язку з цими висновками, користувачам рекомендується бути обережними при взаємодії зі штучним інтелектом чат-ботів і уникати надання конфіденційної інформації, поки ці проблеми безпеки не будуть вирішені.

Теги по теме
Microsoft Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом