20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США та Японія готують проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про заборону розміщення ядерної зброї у космосі
США та Японія готують проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про заборону розміщення ядерної зброї у космосі

США та Японія готують проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про заборону розміщення ядерної зброї у космосі

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд оголосила про те, що Сполучені Штати та Японія підготували проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, що закликає всі країни утримуватися від розміщення та розробки ядерної зброї в космосі.

Під час засідання Ради Безпеки ООН Лінда Томас-Грінфілд наголосила, що “розміщення ядерної зброї на орбіті навколо Землі буде небезпечним і неприпустимим”.

Видання зазначає, що рішення про прийняття резолюції було ухвалено відповідно до виявлених тривожних ознак після того, як Білий дім підтвердив, що Росія має “тривожну” протисупутникову зброю. Однак Путін пізніше заявив, що Росія не планує розміщувати ядерну зброю в космосі, але лише розвиває свій космічний потенціал, подібний до американського.

Проєкт резолюції було підтримано близько 114 країн, включаючи США та Росію. Згідно з Космічним договором, розміщення “ядерної зброї або будь-яких інших видів зброї масового знищення” на орбіті або розміщення “зброї в космічному просторі в будь-який інший спосіб” є забороненим.

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава зауважила, що навіть під час холодної війни світові лідери домовилися про те, що космос залишиться мирним. Вона наголосила на тому, що заборона на розміщення будь-якої зброї масового знищення на орбіті повинна бути дотримана й нині.

Лінда Томас-Грінфілд також підтвердила, що США готові співпрацювати з Росією та Китаєм без попередніх умов з питань двостороннього контролю над озброєнням.

Заступник посла Росії в США Дмитро Полянський засудив пропозицію резолюції США та Японії як “пропагандистський трюк Вашингтона”, “дуже політизований” і “відірваний від реальності”. Він заявив, що текст не був розроблений експертами та не обговорювався на міжнародних майданчиках, таких як Конференція ООН з роззброєння або Комітет ООН з питань космічного простору.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш виступив на засіданні Ради, підкресливши, що фільм “Оппенгеймер” про Роберта Оппенгеймера “оживив сувору реальність ядерного апокаліпсису для мільйонів людей по всьому світу”. “Людство не може допустити повторення Оппенгеймера”, – наголосив він.

Теги по теме
США Космос Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом