Україна та Естонія почали переговори щодо безпекової угоди
Україна та Естонія почали переговори щодо безпекової угоди

Україна та Естонія почали переговори щодо безпекової угоди

Україна розпочала переговори з Естонією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Про це повідомила пресслужба ОП, передає Укрінформ.

"На виконання Спільної декларації G7 про підтримку України розпочато переговори з Естонієющодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Українську делегацію, відповідно до указу Президента України, очолює керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак. Сьогоднішні переговори провів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква”, - ідеться у повідомленні.

Естонську делегацію очолює заступниця міністра закордонних справ Кюлліке Сілласте-Еллінг.

“Важливо укласти сильні безпекові угоди з усіма країнами Балтії, які надають нам величезну – у співвідношенні до свого ВВП – допомогу. Оскільки Естонія, Латвія та Литва також межують з агресором, наші безпекові зобов’язання однозначно мають бути обопільними”, – наголосив Жовква.

Сторони розпочали роботу над проєктом угоди та узгодили графік подальших переговорів.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося зокрема про роботу над двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

8 січня 2024 року Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України.

На виконання домовленостей вільнюського саміту НАТО Україна укладає двосторонні безпекові угоди із країнами-членами Альянсу. Вже укладено такі угоди із Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією, Канадою, Італією та Нідерландами.

Фото: ОП

Теги по теме
Украина Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом