Як балерина отримала від Брагінського 1,5 млрд грн на ремонт метрополітену: нові деталі розслідування
Як балерина отримала від Брагінського 1,5 млрд грн на ремонт метрополітену: нові деталі розслідування

Як балерина отримала від Брагінського 1,5 млрд грн на ремонт метрополітену: нові деталі розслідування

Комунальне підприємство «Київський метрополітен» під керівництвом Віктора Брагінського уклало контракт на 1 млрд грн із компанією, якою володіє балерина Київського театру опери та балету. Жінка ніколи не була причетна до роботи тепломереж, натомість має родинні зв'язки з бізнес-партнером ексдиректора метрополітену Віктора Брагінського. Про це йдеться в другій частині розслідування журналістів проєкту Bihus.info щодо махінацій в Київському метро.

Журналісти дослідили роботу компаній, які укладають договори з «Київським метрополітеном». З’ясували, як вони пов’язані з Віктором Брагінським – із його родиною та з його бізнес-партнером Кирилом Кривцем. У розслідуванні йдеться про кілька оборудок, унаслідок яких комунальне підприємство сплатило від 16 млн до 1 млрд грн компаніям, які належать «потрібним» людям.

Один із епізодів стосується контракту, який  було укладено 3 грудня 2022 між КП «Київський метрополітен» та ТОВ «КБ «Теплоенергоавтоматика» на капітальний ремонт тунелів Святошинсько-Броварської лінії. На запит журналістів уточними, чому підрядником обрана саме ця компанія, у метрополітені відповіли, що «інформація загальному розголошенню не підлягає». 

Загальна вартість угоди, згідно зі звітністю самого метрополітену – 1,58 млрд грн, із яких підряднику вже сплачено близько мільярда. Ймовірно, контракт може містити суттєво завищені ціни на матеріали та обладнання. 

Основним власником ТОВ «КБ «Теплоенергоавтоматика» з літа 2020 року записана Тетяна Белецька – балерина, народна артистка України, викладає у Національній опері України та завідує відділенням класичної хореографії в Київський муніципальній академію танцю. 

Разом з тим, за даними журналістів, Белецька, ймовірно, є тещею давнього колеги та бізнес-партнера Брагінського – Кирила Кривця. В середині нульових чоловіки одночасно працювали в структурах Нафтогазу, пізніше, в 2007-2012 роках, разом займалися бізнесом. Після ж того як Брагінський в 2014 році очолив КП «Київський метрополітен», Кривець став власником одразу кількох компаній-підрядників, які постачали товари й виконували роботи для метро. 

Белецька говорити з журналістами відмовилася. Кривець надіслав письмову відповідь, де ухильно відповів, що Белецька йому доводиться «третьою чергою спадкового права». Що ж до Брагінського, то замість його особистого коментаря «Київський метрополітен» надіслав письмову відповідь, де зазначили, що Кривець і Белецька Брагінському не родичі, хоча, за словами журналістів, про це в запиті і не йшлося.

На відео розповідається про деякі особливості угод: про завищені ціни та про засекреченість тендерів, які немає потреби засекречувати, щоб сховатися від удару РФ.

«Висновки сьогодні невтішні. Один підрядник зливає мільйони в трубу, другий підрядник переплачує мільйони на закупівлі запчастин, а замовник секретить це все, щоб ми з вами не побачили. Ми з вами будемо їздити не по нових гілках метро за таких-то розкладів. А умовні брагінські тв кривці будуть і далі їздити на «рузаках» і «ексусах», – підсумували журналісти.

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що Віктор Брагінський буде відсторонений від виконання своїх обовʼязків. «Злий вечір. З неприємними, скажемо так, відкриттями для мене… Висновок. Віктор Брагінський буде відсторонений від виконання обовʼязків директора столичного метро. Або не пручатиметься і сам напише заяву на звільнення», – написав Кличко.

Наступного дня, 15 березня, директор столичного метро Віктор Брагінський написав заяву на звільнення. Обов’язки начальника комунального підприємства тимчасово виконуватиме головний інженер Київського метрополітену Віктор Вигівський.

Читайте також: Хто такий Віктор Брагінський і чому він зіпсував Кличку вечір

Источник материала
loader
loader