Споживчі настрої впали до мінімуму від початку війни – опитування
Споживчі настрої впали до мінімуму від початку війни – опитування

Споживчі настрої впали до мінімуму від початку війни – опитування

Споживчі настрої впали до мінімуму від початку війни – опитування

Очікується зростання безробіття та переглядається доцільність покупок.

На третій рік війни в економіці фіксується зниження споживчих настроїв – таким вони були лише влітку 2022 року. Про це йдеться у дослідженні агентства Info Sapiens. Зокрема, там зазначають, що індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у лютому впав на 6,5 пункту з рівня січня і склав 70,2 пункту (за шкалою від нуля до 200), востаннє нижчий показник фіксувався у лютому-2022 (64,1 п.).

"Зимовий період завершується погіршенням показників споживчих настроїв. При цьому за двома показниками негативна динаміка суттєва та статистично значуща: спостерігається падіння Індексу споживчих настроїв (ІСН) та Індексу економічних очікувань (ІЕО)", - розповіли в Info Sapiens.

Вони додали, що зросли також негативні очікування щодо безробіття.

"Загалом показники впевненості та очікувань погіршуються, але поточне становище без істотних змін", - зазначили аналітики.

Згідно з опублікованими даними, індекс поточного положення (ІТП) знизився на 2 п. – до 50 п. Серед його складових індекс поточного особистого матеріального становища зріс на 0,9 п. – до 50,8 п., тоді як індекс доцільності великих покупок зменшився на 4,9 в. – до 49,1 в.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у лютому знизився відразу на 9,1 п. – до 83,7 п. Серед його складових індекс очікуваних змін особистого матеріального становища становить 82,8 п., що на 6,6 п. нижче за рівень січня, тоді як індекс очікуваного розвитку економіки країни у найближчий рік упав на 10,6 п. – до 69,9 п., а у найближчих п'ять років – на 10 п.п., до 98,3 п.

Наголошується, що у лютому індекс очікуваної динаміки безробіття зріс на 10,1 в.п. – до 128,4 п., а індекс інфляційних очікувань – на 0,9 п.п., до 181,8 п., тоді як індекс девальваційних очікувань зменшився на 2,2 п. – до 146 п.п.

За інформацією Info Sapiens, за час з початку повномасштабного вторгнення ІСН опускався майже також низько в червні-2022 року - 72,2 п., а максимуму - близько 92 пунктів - досягав у березні 2022-го та навесні 2023 року.

Дослідження потреб настроїв проводиться методом опитування 1 тисячі осіб від 16 років за репрезентативною вибіркою за статтю, віком, розміром населеного пункту. Статистичне відхилення не перевищує у 3,1%. Дослідження проводиться з червня 2000 року: раніше його проводила GfK Ukraine, а з 2019 року – Info Sapiens. Польовий етап цієї хвилі тривав з 11 по 20 лютого 2024 року.

Нагадаємо, війна має найбільший вплив на життя кожного українця, але другий рік поспіль, на другому місці серед складних проблем є корупція. Так вважає 71,6% населення і такої самої думки 73% бізнесу.

Источник материала
Поделиться сюжетом