Рада затвердила штрафи за порушення закону про лобіювання
Рада затвердила штрафи за порушення закону про лобіювання

Рада затвердила штрафи за порушення закону про лобіювання

Рада затвердила штрафи за порушення закону про лобіювання

Новим законом доповнено кодекс про адміністративні правопорушення.

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №10373 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який передбачає введення відповідальності за порушення законодавства щодо лобіювання. Як повідомив депутат Ярослав Железняк, ініціативу підтримали 290 депутатів.

Документ є доповненням до прийнятого нещодавно закону «Про доброчесне лобіювання».

Ним Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюють новими статтями 188/46-1 та 188/46-2. Також  стаття 24 КУпАП доповнюється новим видом адміністративного стягнення — забороною здійснення лобіювання.

Так, згідно з законопроєктом, який належить до числа так званих євроінтеграційних, лобіювання без відповідної реєстрації буде каратись штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне правопорушення впродовж року стягуватимуть уже штраф у розмірі до 1000 НМДГ.

Неподання звіту лобіста або несвоєчасне подання такого звіту каратиметься штрафом  від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів.

Також штрафи передбачені за невчасне подання заяви про припинення лобістської діяльності, а також представлення інтересів приватних осіб чи компаній, які не можуть за визначенням закону підпадати під визначення “лобіювання” в законодавстві України.

За порушення конфлікту інтересів в галузі лобіювання передбачений штраф розміром від 300 до 1000 неоподатковуваних мінімумів.

Закон “Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні” набуває чинності через два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від НАЗК, який має бути створений та функціонувати. Відповідний Реєстр та умови діяльності лобістського простору мають бути реалізовані не пізніше ніж 1 січня 2025 року. 

Яким чином запровадження в Україні інституту лобіювання може внести в правове коло нове поле для зловживань та позбавити громадськість будь-якого шансу долучатись до законотворчого процесу аналізував у своєму матеріалі «Лобіювання в Україні: to be or not to be?» голова правління StateWatch Олександр Лємєнов.

Источник материала
Поделиться сюжетом