Побачити демона: вчені вивчили патологію, коли риси інших людей здаються спотвореними
Побачити демона: вчені вивчили патологію, коли риси інших людей здаються спотвореними

Побачити демона: вчені вивчили патологію, коли риси інших людей здаються спотвореними

Команда вчених факультету психології та наук про мозок Дартмутського коледжу в США під час дослідження візуалізувала демонічні спотворення облич у разі дуже рідкісного захворювання — просопометаморфопсії.

Що це за хвороба

Уявіть собі, що кожного разу, коли ви бачите обличчя, воно здається вам спотвореним. Це дуже рідкісне захворювання, відоме як просопометаморфопсія (ПМО), через яке людина не може сприймати обличчя інших у їхньому реальному вигляді.

За словами вчених, симптоми варіюються від випадку до випадку і можуть впливати на форму, розмір, колір і положення рис обличчя. Тривалість ПМО також варіюється: воно може тривати дні, тижні або навіть роки.

Зараз дивляться

Дослідження

Дослідження є першим, яке надало точну і фотореалістичну візуалізацію спотворень обличчя, які відчуває людина з ПМО.

Пацієнт, 58-річний чоловік із ПМО, бачить обличчя без будь-яких спотворень, коли він переглядає їх на екрані або на папері. Але на власні очі він бачить ці ж обличчя спотвореними, вони здаються йому демонічними.

Для дослідження вчені сфотографували обличчя людини. Потім вони показали пацієнтові знімок на екрані комп’ютера, поки він дивився на справжнє обличчя тієї ж людини.

Так вчені отримали від пацієнта в режимі реального часу зворотний зв’язок про те, чим відрізняються обличчя на екрані та справжнє обличчя. Вони модифікували фотографію за допомогою комп’ютерного програмного забезпечення, щоб вона відповідала спотворенням, які сприймає пацієнт.

– В інших дослідженнях цього захворювання пацієнти з ПМО не можуть оцінити, наскільки точно візуалізація їхніх спотворень репрезентує те, що вони бачать, – каже провідний автор Антоніо Мелло.

Візаулізувати спотворення

Зазначається, що пацієнт не бачить спотворень на екрані. Це означає, що дослідники змогли змінити обличчя на фотографії, а пацієнт міг точно порівняти, наскільки схоже його сприйняття реального обличчя на оброблену світлину.

– Завдяки цьому процесу ми змогли візуалізувати сприйняття пацієнтом спотворень обличчя в реальному часі, – каже Мелло.

Діагнози лікарів

За словами вчених, деякі з учасників експерименту зверталися по допомогу до лікарів, але ті діагностували в них інший стан здоров’я, а не ПМО. Наприклад, шизофренію і призначали антипсихотичні препарати.

Нерідко люди, у яких є ПМО, не розповідають іншим про свою проблему зі сприйняттям облич, бо бояться, що ці спотворення вважатимуть ознакою психічного розладу.

За допомогою своєї статті дослідники сподіваються підвищити обізнаність громадськості про те, що таке ПМО.

Фото: зображення представлені А.Мелло та ін.

Источник материала
Поделиться сюжетом