До України повернулось ще дев’ять дітей, викрадених Росією
До України повернулось ще дев’ять дітей, викрадених Росією

До України повернулось ще дев’ять дітей, викрадених Росією

Україна змогла повернути з-під часової окупації та з РФ ще дев’ятьох дітей, яких загарбники змушували навчатись в російських школах.

Про це 22 березня у своєму Telegram-каналі повідомили керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та український омбудсмен Дмитро Лубінець.

До України повернулись ще 9 дітей

– Нам вдалося повернути додому ще 9 українських дітей, – написав Єрмак.

За його словами, українські посадовці зустріли п’ятьох, яких викрала Росія. Четверо з них – із дитячих будинків (від 3 до 10 років) та одна 12-річна дівчинка, яка возз’єдналась із мамою.

Зараз дивляться

Своєю чергою омбудсмен Лубінець уточнив, що йдеться про 3-річних сестричок, 6-річного хлопчика та 10-річну дівчинку з дитбудинків.

Ще чотири дитини раніше повернулися з тимчасово окупованих територій України та вже встигли відвідати Центр захисту прав дитини, де розповіли правоохоронцям про злочини росіян, свідками яких вони стали, повідомив Єрмак.

За даними Лубінця, одна з повернутих дівчаток з інвалідністю не могла отримувати повноцінний медичний догляд, тож нині на підконтрольній Україні території нарешті отримає належну допомогу.

– Дітей змушували ходити в російські школи, де розповідали, що немає самостійної держави Україна, – написав Єрмак.

За словами керівника ОПУ, повернення дітей відбувалось в рамках реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA. До задачі також були залучені представники Офісу омбудсмена України.

Окремо Єрмак подякував державі Катар за посередництво.

– Міжнародна коаліція за повернення українських дітей працює. Задача президента – повернути всіх. Працюємо далі, – написав він.

Повернення дітей до України

Минулого разу, 11 березня, Україна змогла повернути ще п’ятьох дітей з окупованих українських територій. Молодшій дитині було лише два роки.

Перед цим США оголосили, що приєднаються до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, які були незаконно депортовані або насильно вивезені до РФ. Коаліція також буде займатись притягненням винних до відповідальності.

Фото: Андрій Єрмак

Теги по теме
Андрей Ермак
Источник материала
Поделиться сюжетом