Помер відомий вчений та народний депутат кількох скликань Ігор Юхновський
Помер відомий вчений та народний депутат кількох скликань Ігор Юхновський

Помер відомий вчений та народний депутат кількох скликань Ігор Юхновський

Помер фізик-теоретик, політичний діяч, почесний громадянин Львова Ігор Рафаїлович Юхновський. Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

- Сумна новина. Відійшов у вічність Ігор Рафаїлович Юхновський, світла, добра, мудра людина, почесний громадянин міста, — написав мер Львова.

Садовий зазначив, що про прощання та похорон буде повідомлено пізніше. Про причини смерті Героя України поки що не повідомляється.

Ігор Юхновський народився 1 вересня 1925 року у Рівненській області. Він брав участь у Другій світовій війні, був одним із визволителів Львова. Також йому належить одна з ініціатив референдуму 1 грудня 1991 року, який затвердив незалежність України. Ігор Рафаїлович був народним депутатом України з I по IV скликання, а також брав участь у перших виборах президента України у 1991 році, де посів 5 місце.

На основі відділу статистичної теорії конденсованих станів, створеного Ігорем Юхновським в Інституті теоретичної фізики АН УРСР, було засновано Інститут фізики конденсованих систем НАН України у 1990 році. У період із 1990 по 1998 роки він очолював Західний науковий центр НАН України та заснував Фонд підтримки науки. Він був одним із засновників Українського інституту національної пам'яті та виконував обов'язки його голови з 2006 по 2010 рік. У 2005 році йому було надано звання "Герой України". 

Источник материала
Поделиться сюжетом