20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Мають бути не заяви, а конкретні рішення: експерт розповів, що не так із західною допомогою Україні
Мають бути не заяви, а конкретні рішення: експерт розповів, що не так із західною допомогою Україні

Мають бути не заяви, а конкретні рішення: експерт розповів, що не так із західною допомогою Україні

Україна, яка мужньо протистоїть російській агресії, захищаючи не лише себе, а всю Європу, весь західний світ, потребує реальної допомоги союзників, а не гучних заяв. Натомість деякі західні партнери, балансуючи між страхом ескалації та бажанням не допустити перемоги Росії, не надають Україні необхідної та в достатній кількості зброї.

Про те,  що не так із західною допомогою нашій країні сказав експерт українського Інституту майбутнього Ігор Попов в ексклюзивному інтерв'ю для OBOZ.UA. Він також окреслив час, який ми ще можемо сподіватися допомоги від США.

"Головна підтримка – це ж не заяви, не глибока стурбованість. Це конкретні рішення і конкретні поставки. Якщо в заявах звучить, що Україна захищає не лише себе, а всю Європу, весь західний світ, то тоді це наша спільна війна. І тоді дійсно треба надавати Україні всі ті сили й засоби для того, щоб вона зупинила російську агресію, звільнила свої території й дійсно завдала російській федерації стратегічної поразки", – сказав експерт.

Він прокоментував поведінку таких політиків, як канцлер Німеччини Олаф Шольц, який вкотре говорить про ризики ескалації, коли мова заходить про надання Україні ракет Taurus, і водночас закликає підтримувати Україну.

"Дійсно багато західних політиків балансують між страхом ескалації та бажанням не допустити російської перемоги. І таким чином для багатьох політиків сценарієм є зберігати війну в Україні, щоб з одного боку не пустити цю війну на територію країн- членів НАТО, але з іншого боку і не надати Україні достатньо засобів для того, щоб почати серйозний наступ і не збільшити ризики ескалації з боку російської федерації", – пояснив Попов.

В результаті ми чуємо багато гучних заяв, а до справи так і не доходить, зазначив експерт. Він зауважив, що схожа ситуація нині відбувається і з допомогою Сполучених Штатів. 

В Конгресі вже четвертий місяць не можуть проголосувати за допомогу Україні, при цьому вкотре заявляючи, що це питання   буде пріоритетом. Однак, ми не побачили схвалення українського питання ні до Різдва, ні після, ні до канікул, ні досі.

Однак, на його думку, ще можна сподіватись на американську допомогу ще до кінця травня. 

"Ми розуміємо, що чим ближче до виборів в США, це не лише президентські, це вибори Конгресу та частини Сенату, тим менше буде шансів на те, що українське питання попаде в порядок денний. Особливо коли почнуться президентські дебати, то навряд чи хтось захоче змінювати будь-що в питанні допомоги Україні. І тому так, квітень, перша половина травня, ще весь травень, вони є тим вікном можливостей", – вважає Попов.

Він нагадав, що спікер Майк Джонсон пообіцяв поставити на голосування в Конгресі пакет допомоги Україні, "але, можливо, з модифікаціями, це буде кредит, а не грант, можливо, менша сума, разом з Ізраїлем, окремо з Ізраїлем".

Експерт наголосив, що українська дипломатія робить все можливе для того, щоб в будь-якому вигляді отримати цю допомогу, відповісти на всі питання, які задають американці, показати всі звіти про прозорість використання цієї допомоги. 

"Але ми бачимо, що не все залежить від нас, а американська політика, вона є складним картковим будинком, як ми це бачили в серіалі, як ми це зараз бачимо в реальному житті", – констатував Попов.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Голова комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер розповів, що Джонсон пообіцяв винести на голосування пакет допомоги Україні після завершення великодніх канікул 9 квітня, про що також сказав генсеку НАТО зі словами про підтримку України.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон в недільному інтерв'ю Fox News заявив, що Палата представників Конгресу США працює над пакетом допомоги Україні й планує включити туди важливі "інновації", порівняно з законопроєктом, який подав президент США Джо Байден. Зокрема, може йтися про надання допомоги в кредит нібито з метою зменшити занепокоєння республіканців.

У Білому домі відреагували на заяву спікера  Майка Джонсона про можливі "інновації" в пакеті допомоги Україні. У Байдена закликав Джонсона винести на голосування саме той законопроєкт, який був схвалений в Сенаті.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом