19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Іран звинуватив Ізраїль в атаці на посольство в Сирії
Іран звинуватив Ізраїль в атаці на посольство в Сирії

Іран звинуватив Ізраїль в атаці на посольство в Сирії

У понеділок, 1 квітня, літаки, ймовірно, ізраїльські, здійснили атаку на посольство Ірану, розташоване на території Сирії. У результаті бомбардування загинуло сім військових радників Ірану, включаючи трьох старших командирів.

Про це пише Reuters.

Журналісти Reuters на місці бомбардування у районі Меззех у Дамаску побачили працівників екстреної допомоги, які підіймалися на уламки зруйнованої будівлі всередині дипломатичного комплексу, що прилягає до головної будівлі посольства Ірану. Ззовні стояли машини швидкої допомоги. На стовпі біля уламків висів іранський прапор.

“Ми рішуче засуджуємо цю жорстоку терористичну атаку, яка була спрямована на будівлю іранського консульства в Дамаску та вбила низку невинних”, — сказав міністр закордонних справ Сирії Фейсал Мекдад.

Посол Ірану в Сирії сказав, що удар уразив будівлю консульства на території посольства, а його резиденція була на двох верхніх поверхах.

Корпус вартових Ісламської революції Ірану заявив, що під час удару загинули семеро іранських військових радників, зокрема Мохаммад Реза Захеді, старший командир сил Кудс, які є елітним іноземним шпигунським та воєнізованим підрозділом.

Ізраїль давно цілить у військові об’єкти Ірану в Сирії та об’єкти його помічників, однак атака 1 квітня стала першою, коли було атаковано велике посольство.

Удари посилились паралельно з війною проти бойовиків ХАМАСу, яких підтримує Іран.

Збройні сили Ізраїлю посилили авіаудари в Сирії проти Корпусу вартових Ісламської революції Ірану та підтримуваного Іраном ліванського збройного угруповання “Хезболла”, обидві з яких підтримують президента Сирії Башара аль-Асада.

Ізраїль зазвичай не обговорює напади своїх військ на Сирію. Відповідаючи на запитання про удар, ізраїльський військовий представник сказав: “Ми не коментуємо повідомлення в іноземних ЗМІ”.

Водночас видання The New York Times цитує чотирьох неназваних ізраїльських посадовців, які визнають, що Ізраїль здійснив атаку.

Місія Ірану в ООН назвала удар “грубим порушенням Статуту ООН, міжнародного права та основоположного принципу недоторканності дипломатичних і консульських приміщень”.

Заявивши, що удар є “суттєвою загрозою регіональному миру та безпеці”, місія Ірану закликала Раду Безпеки ООН засудити напад і заявила, що Тегеран залишає за собою право “вжити рішучу відповідь”.

“Хезболла”, ліванська група, яка вважається найпотужнішим збройним помічником Ірану в регіоні, пообіцяла вжити заходів у відповідь.

“Цей злочин не мине без покарання і помсти ворогу”, – мовиться у заяві угруповання.

Атаку на посольство засудили Ірак, Йорданія, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Росія.

Раніше посол Ірану в Сирії Хосейн Акбарі, який не постраждав, заявив іранському державному телебаченню, що п’ять-сім людей, включно з дипломатами, загинули, і відповідь Тегерана буде “жорсткою”.

Іранські державні ЗМІ заявили, що Тегеран вважає, що метою атаки був Захеді. Його заступник і ще один старший командир також були вбиті разом із чотирма іншими.

Іранське арабське телебачення Al Alam Television повідомило, що Захеді був військовим радником у Сирії, який очолював сили Кудс у Лівані та Сирії до 2016 року.

У Держдепі США заявили, що занепокоєні усім, що може викликати ескалацію конфлікту у регіоні. Водночас у США вірять, що ця атака не вплине на перемовини щодо обміну заручниками між Ізраїлем та ХАМАСом.

До МЗС Ірану було викликано швейцарського посла, який представляє інтереси США у країні. Йому повідомили про відповідальність Вашингтона за атаку.

“Важливе повідомлення було надіслано американському уряду як прихильнику сіоністського режиму (Ізраїль). Америка повинна дати відповіді”, — сказав глава ЗС Ірану Хоссейн Амірабдоллахя.

Згідно з повідомленням Axios, з посиланням на американського посадовця, Білий дім вже заявив Тегерану, що не причетний до атаки та не має детальної інформації про неї.

Теги по теме
Израиль Иран Сирия
Источник материала
Поделиться сюжетом