13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Революція дронів у військовій справі кардинально змінює саму війну – Касьянов
Революція дронів у військовій справі кардинально змінює саму війну – Касьянов

Революція дронів у військовій справі кардинально змінює саму війну – Касьянов

Революція дронів у військовій справі кардинально змінює саму війну – Касьянов

Від того, якими будуть рішення в політиці розробки й виготовлення дронів - залежатиме, чи вистоїть Україна.

В Україні необхідно не лише пришвидшити виготовлення дронів, а й кардинально змінити підхід до їх розробки, закупівлі, прогнозування. Важливо правильно вкласти гроші, ресурси, можливості саме в ті дрони, які знадобляться завтра, — тоді переможете. Облажаєтеся, і у вас не буде потрібних на завтрашній війні дронів, — програєте. Про це у статті «Якою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії»  пише офіцер ЗСУ, який займається виробництвом дронів та БПЛА, Юрій Касьянов.

"Обіцяний президентом мільйон дронів ще тільки-но почали виготовляти, а вже здається, що його геть недостатньо. Поки хтось шукає гроші та запускає виробництво «стандартних fpv-дронів, які можна збирати на кухні», на війні вже потрібні дрони із супроводом цілі, з автоматичним пошуком цілі, керовані через оптоволокно, з допомогою лазерного променя, а також повністю автономні зі штучним інтелектом", - каже автор.

За його словами, раніше війна змінювалася щороку, а тепер - кожні півроку, швидкість змін така, що анонси, прогнози, плани, технічні рішення та готові продукти застарівають раніше, ніж їх устигають прочитати, за них устигають заплатити і їх устигають застосувати.

Тому в умовах постійних змін ставку необхідно робити на талановитих людей, які здатні створювати нові дрони, накопичувати досвід застосування, аналізувати його й прогнозувати еволюцію війни дронів хоча б на пів року, а краще на рік уперед.

"В усьому цьому господарстві хтось має добре розбиратися. Хтось має диригувати процесом створення та закупівлі «стандартних fpv-дронів», бо нічого стандартного тут немає. І якщо ви закупите, скажімо, десять тисяч fpv-дронів, що працюють на частотах, які супротивник завтра надійно заглушить, то такі дрони виявляться непотрібними, гроші буде витрачено даремно і бій ми, найімовірніше, програємо.

Також важливо доручити вести державну політику в галузі дронів та ШІ дійсно обізнаним людям, а не "пройдисвітам та нездарам, вхожим до владних кабінетів, які купують дрони поштучно, як пиріжки, задля власного піару".

"Ми повинні напружити всі ресурси країни, об’єднати всі технічні, інженерні, виробничі можливості, увійти в глибоку кооперацію із західними партнерами, забезпечити справжню зацікавленість бізнесу, поставити на чолі державної, національної програми розвитку дронів і штучного інтелекту талановитих, обізнаних, амбітних людей на кшталт Вернера фон Брауна в Німеччині (очільник німецької ракетної програми) та Роберта Оппенгеймера в США (науковий керівник атомного проєкту «Мангеттен»).

Жодних компромісів більше не може бути. Немає часу на пустопорожні розмови. Або переможемо, або програємо", - пише автор.

Нагадаємо, у грудні минулого року президент Володимир Зеленський поставив амбітну ціль - виготовити мільйон дронів.

Источник материала
Поделиться сюжетом