"Відразу вдарило": відомий соціолог розповів, як звільнення Залужного вплинуло на рейтинг Зеленського
"Відразу вдарило": відомий соціолог розповів, як звільнення Залужного вплинуло на рейтинг Зеленського

"Відразу вдарило": відомий соціолог розповів, як звільнення Залужного вплинуло на рейтинг Зеленського

Зараз довіра до голови держави складає приблизно 60–62%, що набагато вище, ніж було до повномасштабної війни

Відставка Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ негативно вплинула на рейтинг президента України Володимира Зеленського. Він і без того потроху почав знижуватися ще з вересня минулого року.

Як пояснив президент Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто в інтерв'ю "Українській правді", на початку каденції всі президенти мають приблизно однаковий баланс довіри й недовіри. Тобто відсоток тих, хто довіряє, мінус відсоток тих, хто не довіряє складає десь приблизно 40–45%. Цей показник знижується після першого року президентства, а завершують свою роботу президенти зазвичай з показником мінус 40–50%.

"Зеленський більш повільно втрачав довіру. Хоча баланс був такий самий, як на початку в Порошенка – плюс 44%. І до повномасштабної війни цей баланс у Зеленського дійшов до мінус 23%. А потім почалася велика війна, і баланс став плюс 80%. Потроху рівень довіри до президента почав знижуватися з вересня минулого року – вплинули на це проблеми з контрнаступом. І зараз друге, що впливає – відставка Залужного. Валерій Залужний був лідером довіри громадської думки і зараз він залишається таким", — зазначив Паніотто.

При цьому, за словами соціолога, рівень довіри до Залужного після звільнення залишається приблизно такий самий, як і був. Адже Залужний уособлював Збройні сили України, а українці, попри не зовсім успішний контрнаступ, вірять в ЗСУ.

Натомість довіра до всіх органів влади, і до Зеленського зокрема, падає. Навіть розмови про конфлікт із Залужним негативно відображалися на довірі до президента. А звільнення його з посади одразу вдарило по рейтингу Зеленського та відібрало в нього кілька процентів.

"Відразу вдарило. І після самого звільнення було додаткове падіння у 5%. У Зеленського зараз довіра приблизно 60–62%. Звичайно, це набагато вище, ніж було до повномасштабної війни", — резюмував Володимир Паніотто.

Як писав "Телеграф", дипломат Вадим Пристайко вважає, що Валерія Залужного, якого було призначено послом Україниу Великій Британії, чекають виклики на новій посаді. Адже йому потрібно буде знаходити нові аргументидля наших партнерів, які також втомлюються від війни.

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
Поделиться сюжетом