Мобілізація з 25 років: юрист у питаннях армії сказав, що це змінить
Мобілізація з 25 років: юрист у питаннях армії сказав, що це змінить

Мобілізація з 25 років: юрист у питаннях армії сказав, що це змінить

До повномасштабного вторгнення влада збільшила призовний вік до 27 років, аби залучити більше військовозобов’язаних до проходження строкової служби, розповів 24 Каналу Олександр Золотухін, юрист у питаннях армії та проходження військової служби. Він зазначив, що зараз ця норма стала неактуальною, оскільки строкової служби на період воєнного стану немає.

Що вплине на мобілізаційні процеси

Міністерство оборони звернулася до Кабінету Міністрів, щоб той ініціював законопроєкт про зменшення призовного віку з 27 до 25 років.

Це дозволить Міністерству оборони мобілізувати більше громадян, які є придатними за станом здоров’я і можуть проходити службу в армії,
– розповів юрист.

Золотухін зазначив, що ще до набуття чинності цього законопроєкту людей віком до 25 років залучали до проходження військової служби під час мобілізації.

Призивали тих, хто мав військову кафедру або раніше проходив строкову службу. Поодинокими випадками була мобілізація обмежено придатних, оскільки під час дії воєнного стану ця умова не діє,
– пояснив він.

Юрист додав, що раніше громадяни віком до 25 років могли йти до війська лише за власним, або за умов, що наведені вище.

Закон про мобілізацію: основне

  • Президент Володимир Зеленський затвердив закон, що знижує вік призову з 27 до 25 років. Цей законопроєкт був ухвалений Верховною Радою ще у 2023 році. Сайт Верховної Ради опублікував повідомлення про повернення закону "Про військовий обов'язок і військову службу" з підписом президента.
  • Президент України Володимир Зеленський затвердив закон про створення електронного кабінету для військовозобов'язаних. Парламент очікував рішення глави держави майже два місяці. Вчора, 2 квітня, закон було схвалено. Електронний кабінет спростить процедуру звернень громадян до місцевих центрів комплектації.
  • Військові експерти відзначають, що зменшення мобілізаційного віку є одним із заходів, які Україна розглядає для підсилення своїх військових потужностей. Однак виникає потреба забезпечити всіх мобілізованих військовослужбовців відповідною зброєю.
Теги по теме
Новости Украины Президент Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом