Потенційний ресурс — сотні тисяч "багнетів". Скільки в Україні чоловіків 25-26 років?
Потенційний ресурс — сотні тисяч "багнетів". Скільки в Україні чоловіків 25-26 років?

Потенційний ресурс — сотні тисяч "багнетів". Скільки в Україні чоловіків 25-26 років?

В Офісі президента цілий рік проводили аудит для визначення потреб Збройних сил

У боротьбі з російською агресією Україна вдається до безпрецедентних заходів для посилення військового потенціалу. Тож 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, який розширює коло військовозобов'язаних. Тепер з призовників у військовозобов'язані громадяни переходитимуть не у 27 років, а у 25.

"Телеграф" вирішив дізнатися скільки в Україні молодих людей цієї вікової категорії?

— Оскільки останній Всеукраїнський перепис населення відбувся ще в грудні 2001 року, ми можемо лише оцінити приблизну кількість чоловіків певної вікової групи, — пояснює "Телеграфу" начальник відділу статистики чисельності населення департаменту статистики населення Держстату Любов Задоєнко.

Втім, станом на січень 2022 року, число чоловіків віком 25-26 років в Україні становило оціночні 467 376 осіб.

Кількість чоловіків 25 та 26 років в Україні станом на січень 2022 року

— Ця цифра охоплює всіх осіб зазначеного віку, незалежно від їхнього громадянства чи статусу. Вона враховує як громадян України, так і іноземців, які проживали на території нашої держави понад рік, зокрема іноземних студентів. Отримати дані виключно про конкретну вибірку людей можливо лише під час перепису населення, — наголошує Задоєнко.

За міжнародними нормами, такий перепис має проводитися раз на десятиліття. Тож Україна мала б повторити його 2011 року.

— Але Україна — єдина в Європі держава, яка цього не зробила. Його постійно переносили через брак коштів. А зараз знову переносять — чекаємо, поки закінчиться війна. Вже після перемоги ми здійснимо повний облік населення. Але у періоди між переписами держава може лише оцінювати чисельність та склад населення. Тобто актуалізувати застарілі дані попереднього перепису, — кажуть у Держстаті.

Остання оцінка чисельності населення України проводилася у січні 2022 року, тобто до повномасштабного вторгнення Росії. Ця оцінка базувалася на даних перепису населення 2001 року та враховувала народжуваність, смертність і міграцію. Дані про народжених та померлих були взяті з адміністративних записів Міністерства юстиції. Крім того, до розрахунків додавалася кількість осіб, які прибули в Україну з інших країн.

Зрозуміло, що навіть до повномасштабного вторгнення число померлих, яке давало Мін'юст, були неточним. По-перше, цифри були неповними та узагальненими, без розбивки за віковими групами. По-друге, загальні показники чисельності населення до 2022 року викликали сумніви через відсутність перепису та неповний облік на окупованих територіях.

Важливо розуміти, як саме планується використовувати додаткових призовників — для посилення існуючих бригад, створення нових військових частин чи формування резерву. Як каже в коментарі "Телеграфу" екс-речник генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, дані про мобілізаційний ресурс загалом вважаються секретними.

Водночас поінформоване джерело повідомляє "Телеграфу", що в Офісі президента цілий рік проводили аудит для визначення потреб Збройних сил. Було затверджено плани, визначено кількість необхідних людей і підходи до їхньої підготовки. У цей процес залучався зокрема новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

"Телеграф" також звернувся з офіційним запитом до Міноборони та Генштабу ЗСУ, аби дізнатися, скільки потенційних призовників може дати закон за вирахуванням студентів, людей з інвалідністю та інших категорій, які мають право на відстрочку. Однак на момент виходу матеріалу відповідь ми ще не отримали.

Теги по теме
Украина Вооруженные силы Украины Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом