У справі Шила про махінації на "Укрзалізниці" вже семеро підозрюваних
У справі Шила про махінації на "Укрзалізниці" вже семеро підозрюваних

У справі Шила про махінації на "Укрзалізниці" вже семеро підозрюваних

У справі Шила про махінації на "Укрзалізниці" вже семеро підозрюваних

НАБУ та САП повідомили про підозру уже семи учасникам організованої групи, якою керував колишній начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артем Шило, затриманий напередодні у справі про заволодіння 94,8 млн грн коштів «Укрзалізниці», повідомила пресслужба САП.

Серед семи учасників організованої злочинної групи, посади яких вказано на час вчинення злочину, значаться:

  • керівник організованої групи, радник Офісу Президента України, а в подальшому співробітник Служби безпеки України Артем Шило- ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • два учасники організованої групи - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • перший заступник директора Філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 191 КК України;
  • заступник директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • посередник, який діяв від імені компанії-постачальника (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • співробітник Служби безпеки України - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Шило створив групу  у 2021 році для контролю за коштами АТ «Укрзалізниця». У червні-грудні 2022 року він організував закупку трансформаторів для підприємства за вдвоє завищеними цінами.

За даними слідства трансформатори закупили через зареєстровану в Болгарії фірму-прокладку в узбецької компанії, співвласником якої є громадянин Білорусі.  Як наслідок, «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

«Наразі затримано керівника ОГ та трьох інших осіб. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів», - зазначили в САП.

Як додали в НАБУ, Артему Шилу також повідомили про підозру у заволодінні 117 млн грн при закупівлі кабелів АТ «Укрзалізниця». Цю оборудку викрили в березні цього року. Також зазначається, що суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Слідчі не виключають, що це не єдині схеми, на яких нажились учасники угрупування.

Артем Шило нещодавно був звільнений із посади начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. За даними ZN.UA, ініціатором відставки був особисто президент Володимир Зеленський. Зокрема, з його іменем пов’язують лібералізацію режиму утримання у СІЗО Ігоря Коломойського, а також тиск на бізнес.

У розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info йшлося, що Артем Шило за десять років на держслужбі накопичив майна майже на $4 млн. Його також називали близьким до заступника керівника офісу президента України Олега Татарова і тих, хто «стежить за залізницею». Крім того, саме із Шилом пов'язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

Источник материала
Поделиться сюжетом