13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Олег Ширяєв – дивовижна історія справжнього патріота України
Олег Ширяєв – дивовижна історія справжнього патріота України

Олег Ширяєв – дивовижна історія справжнього патріота України

Сьогодні під наш погляд потрапила особистість Олега Ширяєва, який нещодавно отримав нагороду “За мужність”, як учасник війни, проте важливо пам’ятати чим Олег займався до повномасштабного вторгнення і чому вирушив на фронт із в’язниці.

Про це повідомляє редакція сайту NENKA ІНФО

Почнемо з простого – офіційної біографії:

Ширяєв Олег Вікторович – один із засновників руху «Східний корпус», командир роти особливого призначення «Східний корпус», майор міліції. У серпні 2015 р. звільнився з лав МВС та розпочав громадську та політичну діяльність. У серпні 2020 року Ширяєв став куратором проросійського руху «Патріоти — за життя», який у червні 2020 року представив народний депутат від політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Ківа.

Олег Ширяєв народився 28 вересня 1986 року у селищі Місцево, Московська область. 1989 року родина переїхала до України.

  • З 1993 по 2003 рік Олег навчався у Люботинській загальноосвітній школі №4. У шкільні роки займався спортом: боротьбою, боксом, карате.

  • 2003 року Ширяєв почав здобувати вищу освіту в Харківському національному університеті ім. С. Кузнеца на факультеті: “Облік та аудит”, за спеціальністю “Контроль та ревізія”. 2008 року став магістром, захистивши дипломну роботу на тему: “Аудит кредитних операцій банків”. Виступав за збірну університету із самбо.

  • З 2016 до 2017 року навчався на юридичному факультеті Університету внутрішніх справ.

Родина

Олег Ширяєв одружений із 2009 року, подружжя виховує двох дітей.

Кар’єра

  • Олег розпочав свою кар’єру ще під час навчання в університеті, 2007 року влаштувався в Акціонерне товариство “Державний Ощадний банк України” на посаду економіста.

  • Олег із 2007 р. входить до складу правої організації “Патріот України”, де проходив спортивну та ідеологічну підготовку. “Патріоти України” шукали нелегальних мігрантів, які незаконно жили у Харкові та спільно з правоохоронцями ліквідували наркоточки.

  • З 2008 до 2009 року Ширяєв проходив термінову службу у Повітряних силах ЗСУ.

  • Після служби в армії Олег Ширяєв почав професійно займатися спортивними єдиноборствами: джіу-джитсу та греплінг, отримував призові місця на багатьох турнірах. Також, став співорганізатором турніру “Іду на ви!”, в якому беруть участь найкращі спортсмени та чемпіони з бойових мистецтв.

  • З червня 2008 року після термінової служби повернувся до Харкова, де був керівником відділення в Акціонерному товаристві “Державний Експортно-Імпортний банк України”.

  • З 2012 до 2014 року Олег обіймав посаду регіонального керівника у комерційному банку “Аксіома”.

  • 20 квітня 2016 року Олега Ширяєва призначили радником губернатора Харківської області з питань зв’язків з громадськістю та територіальної оборони на громадських засадах.

  • З жовтня 2019 року став адвокатом, його нагородили “Подякою” від організації адвокатів Харківської області із захисту конституційних прав громадян України.

Східний Корпус

На початку 2014 року Олег Ширяєв разом із іншими активістами створили “Східний Корпус”. Рух був необхідний Харкову заради боротьби проти “Антимайдану”. До “Східного Корпусу” входили спортсмени, здатні протистояти проросійським провокаторам.

У 2015 році Ширяєв та “Східний Корпус” пройшли військовий вишкіл та вперше поїхали на російсько-українську війну, в першу лінію оборони Маріуполя. Командиром роти був призначений Олег Ширяєв у званні капітан міліції. Олег керував підрозділом під час визволення села Широкине. Влітку 2015 року “Східний Корпус” під командуванням Ширяєва зупинили окупантів поблизу Гранітного.

З 2016 року Олег Ширяєв відкрив реабілітаційний центр для учасників АТО, де ветерани безкоштовно отримували кваліфіковану допомогу психологів, реабілітологів, та могли отримати допомогу у працевлаштуванні.

Пізніше створив охоронну агенцію “Східний Корпус”, в якій працевлаштовувалися ветерани АТО.

11 вересня 2018 року рух “Східний Корпус” саморозпустився через арешт лідера, та пресинг з боку правоохоронної системи.

Відкладемо момент співпраці з Ківою на потім, адже причина з якої Східний корпус сам розпустився – досить цікава:

У суботу, 8 вересня 2018 року, на територію елеватора у Занках (Зміївський район, Харківської області) прийшли невідомі, назвавши себе новими господарями. Співробітники фермерського господарства Суворого з того часу не можуть потрапити на роботу.

Конфлікт тривав кілька днів, у результаті 11 вересня поліцейські не змогли стримати конфлікт, почалася стрілянина на території “Фермерського господарства Строгого А. Ф.”.

За офіційною інформацією прес-служби ГУ Нацполіції у Харківській області, в результаті постраждали семеро людей – шість чоловіків та працівник районної поліції, який отримав тілесні ушкодження.

Як розповів KHARKIV.Today з місця події керівник сусіднього фермерського господарства Віктор Проскурін, невідомі підірвали гранату, що прибули сьогодні, готується штурм елеватора.

“Швидше за все, їх найняв рейдер. Дані про нього з’явилися в Реєстрі в п’ятницю, 7 вересня. Солоніцивський нотаріус вніс зміни до Реєстру, після чого фермерське господарство Строгого стало належати Маруняк, зареєстрованій у Донецькій області. Рейдерське захоплення врожаю йде і на моєму підприємстві, коли титушки забирають прямо з комбайна врожай соняшнику. Поліція нічого зробити не може. Сьогодні поранили заступника начальника Зміївського відділу поліції, його швидка забрала непритомна. Поліції навіть зброю не видають”, – розповів фермер.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун розповів, що 8 вересня група зі 150 осіб спортивної статури у балаклавах заїхала на територію елеватора, який належить ФГ “Строгого О.Ф” у Зміївському районі. Одночасно на поля підприємства заїхала сільськогосподарська техніка та розпочала збирання врожаю.

У поліції повідомили, що підприємство намагалися заволодіти через махінації з документами. Зокрема, невідомі особи надали державному реєстратору підроблені документи, внаслідок чого змінили керівника підприємства.

За словами Дикуна, 7 вересня нотаріус Олександр Драгін на підставі підроблених документів про перехід права власності на корпоративні права вніс запис до Державного реєстру прав на нерухоме майно, згідно з яким було змінено назву ФГ “Строгого О.Ф.” на ФМ “Слобожанські поля”.

Його володаркою стала Олена Маруняк, зареєстрована у Горлівці. Згідно з підробленими документами, Олександр Строгий нібито передав їй свою частку, чого насправді не сталося.

Війна у Занках йшла за новий елеватор потужністю 85 000 тонн, а також новий врожай. На елеваторі зберігається близько 20 тисяч тонн зернових культур нового врожаю.

“Обладнання” була настільки гучною, що звітувати перед журналістами довелося Арсену Авакову.

Аваков заявив, що шеврони АТОшників не звільнять осіб, які порушують закон, від покарання. Про це він сказав, коментуючи рейдерське захоплення фермерського господарства у Харківській області.

“На жаль, у цій акції брала участь деяка кількість людей, які мають репутацію АТОшників, які воювали в тих чи інших підрозділах Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, – сказав він. – Жодні шеврони в минулому, жодні заслуги в минулому не звільнять людей, які здійснюють такі злочини від покарання”.

Аваков також заявив, що позиція МВС “дуже жорстка” і незалежно від “історій” порушників підхід буде незмінним.

“Жодної альтернативної сили, яка регулюватиме законність, у тому числі в господарській сфері, ми не потерпимо”, – сказав міністр.

Також він анонсував затримання одного із керівників структури, яка проводила рейдерське захоплення.

“У минулому це досить відома людина, яка керувала ротою національної поліції “Східний корпус” Олег Ширяєв”, – пояснив Аваков і додав, що сьогодні йому оголосять про підозру.

“Ми також розглядаємо адекватність дій місцевого голови поліції: як це сталося, як це допустили”, – додав міністр.

17 вересня Ширяєва відправили із СІЗО, але просидів він там 2 місяці та вийшов під заставу в один мільйон гривень

Зрозумівши, що в патріотичному таборі Ширяєв з такою плямою на репутації вже мало чого досягне, сталося цікаве – екс-командир “Східного корпусу” Олег Ширяєв став куратором всеукраїнського руху “Патріоти – за життя”. Почалося це 2020 року.

Про якість цієї організації можете судити зі слів глави: «Я особисто проводжу добір. Насамперед — це біографія. Я віддаю перевагу відставним правоохоронцям. Відставники поліції, спецпідрозділів “Сокола”, “Беркуту”. Це ті люди, які мають усвідомлення честі, совісті, дисципліни та порядку. У нас одне завдання — створити умови, за яких у нашій країні закон буде законом, а людина буде захищена, мінімізувати рівень хаосу та свавілля, яке сьогодні відбувається на наших вулицях», — розповідав Ілля Ківа про те, як потрапляють до лав організації.

А які коментарі давав сам Ширяєв: «Дуже вигідно зараз обзивати нас “спортсменами”, “титушками”, “Оплотом”. Це проста пропаганда. Ті люди, які це кажуть – справді нас бояться. Так, ми маємо спортсменів. Але це не 90% і навіть не 50. Це десь, може, 30%. Ми також маємо звичайних робітників, юристів».

І в цій “ОЗУ” Ківи Олег виявився досить корисним – обмовити “Нацкорпус” не кожен зважиться.

Наприкінці літа 2019 року правоохоронці виявили у Харківській області склад зброї: майже п’ять кілограмів тротилу, 2300 різних боєприпасів, майже 62 тисячі набоїв різного калібру та безліч допоміжних військових засобів.

Як говорили тоді джерела у правоохоронних органах, до нього міг мати відношення Олег Ширяєв. Сам Ширяєв у коментарі це заперечував, а його керівник Ілля Ківа додав, що він уже дав свідчення у цій справі.

«Ширяєв уже дав свідчення ще по кількох складах, і зараз дає свідчення в Генпрокуратурі та головному слідчому управлінні ще про десятки таких складів, які свого часу Білецький разом із Коротким «Боцманом» (Сергій Коротких — білорус, колишній азовець, права рука Андрія Білецького, – ред.) вивозили із зони антитерористичної операції», – сказав Ківа.

“На початку свого шляху “Нацкорпус” ставив перед собою дуже важливу мету та ідеали. Це мене приваблювало. Було багато соціальних проектів, спортивних програм, вони захищали батьківщину — це безперечно. Але керівництво “Нацкорпусу” згодом змінило своїм ідеалам. Вони обрали фінансову сторону. Запит на такі силові організації на політичному ринку досить високий, і вони просто продавалися. Коли я побачив, як вони на цьому русі заробляють, у мене виникли певні розбіжності з ними і я пішов», — сказав Олег Ширяєв.

Водночас у «Національному корпусі» запевняли, що Ширяєва свого часу вигнали з організації нібито через його пристрасть до грошей.

«Після того, як виявили, що ця людина не має жодного стосунку ні до націоналізму, ні до патріотизму, а виключно — до заробляння грошей за рахунок імені організації та патріотичних прапорів, ми з ним попрощалися», — розповів керівник штабу «Нацкорпусу». Максим Жорін.

Але довго “Патріотам за життя” вести свою відверто проросійську діяльність не дали, вже влітку 2021 року правоохоронні органи розпочали обшуки та арешти, ось до прикладу фото з одного їх обшуків “патріотів”:

Але одним наклепом Ківа з Ширяєвим незабаром не обмежилися і ворожнеча перейшла до насильства:

Весною 2021 року, в Харкові стріляли у представника Національного корпусу Артема Мошенського – з пораненням у шию його госпіталізували пише Кореспондент.

Лідер Нацкорпусу Максим Жорін у Telegram підтвердив те, що пораненим виявився представник Нацкорпусу, а також звинуватив у нападі Олега Ширяєва, який, за його словами, є одним із кураторів “титушок” Іллі Ківи.

У свою чергу, Ширяєв у Facebook заперечує свою причетність до стрілянини і заявляє, що винних потрібно шукати серед своїх.

Місцевий мешканець розповів, що надавав першу допомогу пораненому та бачив, як біг нападник. За його словами, стрілець був середнього віку, у кепці, футболці, шортах, кросівках.

Як пише ТСН, постріли почув один із місцевих мешканців. Чоловік кинувся до місця події, де побачив пораненого. Випадковий свідок викликав поліцію та медиків, і до їхнього приїзду затискав рану потерпілого.

“Я почув звуки і вийшов з-за рогу. Це буквально 2 секунди пройшло часу. Я тримав рану і чекав на швидку допомогу. Він на тренування збирався. Це він мені розповів: “Я намагався їхати на тренування”. Я з ним говорив, щоб він не знепритомнів. І питав його. Він намагався виїхати”, – заявив очевидець.

Стрілку вдалося втекти. Інші місцеві жителі стверджують, що нападник був у панамці, картатій сорочці та синіх штанях, а в руках тримав пакет.

І як ви вже зрозуміли цим невідомим стрільцем виявився Ширяєв – СБУ, оголосили Ширяєву підозру у злочині.

“Чоловік отримав удар кастетом, що призвело до тяжких наслідків, і ножове поранення… Самі фактично задокументували себе, зняли на відео, частково виклали у відкритий доступ”, – сказав на брифінгу 3 серпня начальник Управління Служби безпеки України в Харківській області Роман Дудін.

У справі є свідок – водій постраждалого, який, за словами Дудіна, жив на території непідконтрольної Україні Горлівки та у липні дав СБУ свідчення, що підтверджують причетність Ширяєва до злочину.

“Ширяєву було оголошено підозру. Тобто до одного епізоду, який у нього був, якщо не помиляюся, у 2018 році, додався епізод, який відбувся у 2021 році. Ширяєв створив групу з підконтрольних собі осіб, які отримували фактично заробітну плату за те , що виконували ті чи інші завдання. З того відео, матеріалів, які ми маємо, про що ми можемо говорити, це дестабілізація ситуації в харківському регіоні”, – повідомив начальник УСБУ.

Мотиви нападу 19 березня начальник УСБУ пояснив так: “Вони очікували, що буде відповідь. Для чого? Щоб у політичному контексті розповісти про те, чи обґрунтувати своє існування перед політичною партією, яку вони представляють (назву партії Дудін не назвав. – Ред.), та розповісти про те, що в Україні є фашизм, нацизм, громадян України утискують. Це групи, які працювали на дестабілізацію”.

«І після цього можна заявляти – на території Російської Федерації, інших країн – про політичний тиск та нездатність захисту Україною політичних прав та свобод громадян. Це фактично була провокація», – каже Дудін.

Ширяєва було затримано в ніч на 6 липня. Як повідомили у прокуратурі, це пов’язано з нібито його неявкою до слідчого у справі 2018 року щодо рейдерського захоплення елеватора на Харківщині, в якому він підозрюється.

Згодом йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

А вже влітку соратнику депутата Іллі Ківи Олегу Ширяєву 3 серпня оголосили про 2 нові підозри. Слідчі знайшли причину вважати його причетним до нападу з ножем на людину у березні 2020 року.

Про це журналістам розповіли у прокуратурі Харківської області.

Тоді зловмисник разом зі спільником спочатку побив потерпілого, а потім завдав ножового поранення.

Ймовірно, йдеться про напад, який стався біля закладу Riva Park Shale. Тоді після інциденту оприлюднили відео, де чути голос, схожий на голос Ширяєва.

А вже 2021 року Ширяєву висунули підозри у масових заворушеннях, хуліганстві, знищенні майна правоохоронця та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень. І за елеватор, і за патріотів так би й сидів Ширяєв, якби не повномасштабне вторгнення Росії.

Зі статті від 7 березня 2022 року дізнаємося, що Ширяєв опинився на волі на підставі ініціативи Президента України про звільнення осіб, які мають значний бойовий досвід у зоні АТО у 2014-2015 роках.

А вже у червні 2023 року Ширяєв отримав нагороду.

Молодший сержант Олег Ширяєв удостоєний ордену “За мужність” ІІІ ступеня.

Нагороди військовим надав Президент України Володимир Зеленський. Відповідний указ опубліковано 24 травня на сайті глави держави.

Зокрема, орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджено молодшого сержанта Олега Ширяєва. Він служить у 228-му батальйоні тероборони.

“Президент підписав указ про нагородження державними нагородами бійців мого підрозділу! Дякую! Світла пам’ять тим, хто не дожив до цього моменту. Ви назавжди в строю. Служимо українському народу!”, – написав Олег Ширяєв у своєму Facebook.

Взагалі з Ширяєвим чим цікава історія, то це тим, що в той час як більшість бойових офіцерів спецназу балаклав не знімає, і публічності уникає, то Олен навпаки любить у своєму інстаграм хвалитися фотографіями з військово-політичним керівництвом України, ніби хвалячись своїм високим”. статусом”.

 
 
 

Судя по его такой медийной активности, уж не планирует ли он завтра оказаться в Верховной Раде? Или мы увидим в его лице нового министра внутренних дел?

Теги по теме
СБУ МВД АТО СИЗО
Источник материала
Поделиться сюжетом