Боєць Батальйону Монако: Сергій Вязмікін
Боєць Батальйону Монако: Сергій Вязмікін

Боєць Батальйону Монако: Сергій Вязмікін

Лютий 2023 залишив відбиток в історії боротьби з корупцією в Україні, коли Державне бюро розслідувань розкрило багатомільйонні угоди голови Податкової служби Києва, Оксани Датій. Серед тих, хто стояв за лаштунками, виявилися імена, які тривалий час залишалися в тіні – Сергій Вязмікін та Ігор Абрамович.

Сергій Вязмікін та Ігор Абрамович – прізвища, які стали широко відомими у світлі розслідування “Батальйон Монако”. Невипадково цю пару помітили на Сен-Жан-Кап Ферра. Журналісти встановили, що колишній заступник начальника департаменту захисту економіки Національної поліції та екс-депутат від ОПЗЖ – друзі. Цей факт не міг не привернути увагу правоохоронних органів, і ГБР розпочало розслідування щодо законності перетину кордону учасників “батальйону Монако”. Проте за рік не надходило жодних новин із цього питання.

Про це повідомляє редакція сайту NENKA ІНФО

Одним із питань, що займали громадськість, було, як Сергій Вязмікін та Ігор Абрамович могли собі дозволити відпочинок у Монако. Відповідь на це питання почала прояснюватися після затримання та обшуку в Оксани Датій. За даними, у неї були виявлені записки про бажання отримати мільйони доларів, шуби та подорожі. Як тоді виявилося – за її схемами стояли Вязьмікін, Купранець та Абрамович. Вони організовували масштабні схеми блокування податкових накладних і вимагали величезні суми за їх розблокування.

Трохи про минуле Вязьмікіна та Купранця

Купранець, як досвідчений «борець» з економічною злочинністю, розпочинав кар’єру ще за Януковича, обдираючи сутенерів і повій. Потім він контролював контрабанду алкоголю та тютюну через Одеську митницю. Саме там він освоїв схему відкатів, відкриваючи кримінальні справи та закриваючи їх після отримання хабарів. Перевертня у погонах підприємці знають, як “рєшалу”, до якого можна звернутися, щоб «зняти» проблеми з бізнесу. І свого часу Купранець дослужився до посади заступника екс-міністра Авакова.

Сергій Вязмікін – довірена особа Купранця. «Боровся» з валютними мінялами, «доїв» гральний бізнес на посаді в.о. начальника департаменту захисту економіки Нацполіції у 2016 році. За Авакова дослужився до начальника департаменту стратегічних розслідувань при МВС. Знається на тому, кого і як потрібно «розслідувати». Та подорожче.

За даними ЗМІ, Купранець за час роботи в МВС встиг зблизитися з Сергієм Вязмікіним, якому приходився начальником. Працюючи у «Департаменті кошмару бізнесу», як його жартівливо називають, вони встигли напрацювати непогану базу підприємств, з яких продовжують «годуватися». Разом з тим, з 2019 року до їхнього угруповання приєднався ще один член – уже колишній депутат від проросійської ОПЗЖ Ігор Абрамович. Він був членом Податкового комітету Верховної Ради, куди його люб’язно запросив голова цього комітету та близький товариш Данило Гетьманцев. Він же після скандалу з Батальйоном Монако став вигороджувати героя статті.

Наразі, коли Вязмікін відпочиває на Лазурному узбережжі з Абрамовичем, питання щодо збору коштів із виробників вирішують відставники з Нацполіції: слідчий Руслан Марчук та одіозний Євген Коваль. Обох викинули з МВС після відставки Авакова. В.о заступник голови ДФС Євген Сокур замикає контроль над схемою у ДФС.

Важливо відзначити, що Вязмікін, Купранець та їхні бізнес-партнери вміло використовують різні юридичні хитрощі, включаючи оформлення компаній на родичів, щоб приховати свої фінансові операції. Незважаючи на відкритість деяких фактів, їхня бізнес-імперія залишається ретельно замаскованою від зайвих очей.

Як свідчать дані реєстрів, Сергій Анатолійович Вязьмікін є керівником АТ «Закритий недиверсифікований корпоративний венчурний інвестиційний фонд Фарт капітал». Однак до червня 2021 року він був бенефіціарним власником цього фонду. Разом із Михайлом Григоровичем Купранцем:

Нині бенефіціаром фонду вважається Сетак Марія Олександрівна. Це теща Сергія Вязьмікіна, яка говорить про те, що вихід із власників фонду «Фарт капітал» для Сергія Анатолійовича – чиста формальність. А Михайло Григорович Купранець – батько Ігоря Купранця. Тож і його непричетність до фонду викликає сумніви.

Слідчі мають розібратися в цій складній мережі корупції, яка пронизує різні сфери влади та бізнесу. Однак, як показує досвід, це може бути непростим завданням, особливо коли йдеться про фігури з високими зв’язками та впливом.

Тимчасова слідча комісія з корупції у ДПС розглядала це питання на засіданні, де журналіст Юрій Бутусов докладно пояснив, які незаконні схеми використовують податківці для своєї вигоди.

За словами Бутусова, блокування податкових накладних є основним інструментом, який дозволяє податківцям отримувати незаконні вигоди. Ця практика унеможливлює роботу підприємств, і розблокувати їх можна лише за рахунок хабара. Цікаво відзначити, що блокування відбувається майже для половини всіх зареєстрованих компаній, які піддаються перевірці.

Ще однією темою, яка обговорювалася, була діяльність департаменту акцизів, який, на думку Бутусова, став діяти подібно до монстра. У цьому контексті прізвища Вязмікіна, Абрамовича та колишнього начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігоря Купранця стали звучати особливо голосно.

Поки що українці плетуть захисні сітки, збирають гроші на пікапи, дрони та байрактари для ЗСУ, наближаючи перемогу над російською ордою Вязьмікін зміцнює свій «фронт» на Лазурному узбережжі Франції.

Звідти уродженець Нової Каховки Вязмікін займається поборами підакцизних підприємств в Україні. Під час ранкових пробіжок Ніццою з прихильником «руксаго міра», партнером, харківським бізнесменом Ігорем Абрамовичем вони «перетирають» тему хабарництва. Абрамович – номер 1 у списку батальйону «Монако».

Як працює схема

Два Ігорі, Абрамович та Купранець перед початком війни пообіцяли людям із ОП кругленький дохід у доларах. Отримувати його збиралися із поборів підакцизних підприємств. Для цього вони «орендували» податкову службу в особі в.о. голови ДФС України Тетяни Кирієнко. Привід для поборів оформляє начальник Департаменту контролю за підакцизними товарами ДФС Олександр Ярмоленко, виписуючи виробникам порушення на папері. Тим, хто не погодився платити, прикривають виробництво.

Таким чином, постаті, включаючи Сергія Вязмікіна, що стоять за “Батальйоном Монако”, опинилися у центрі уваги громадськості та правоохоронних органів. Їхні зв’язки та діяльність викликають серйозні питання щодо прозорості та законності дій у сфері оподаткування та економічної безпеки України.

Його дружина також «не без гріха»: у 2016 році вона скоїла принаймні дві ДТП. І ось тут судові документи відкривають нам ще одну таємницю сім’ї Вязмікіних. Виявляється, Оксана Олександрівна Вязмікіна на 2016 рік була громадянкою Російської Федерації. Принаймні саме так зазначено у судовому рішенні від квітня 2016 року.

Нагадаємо, у 2016 році Росія вже майже два роки окупувала Крим та частину Донбасу. Сергій Вязмікін того ж року став заступником начальника голови Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Указом Президента України у серпні 2016 року було нагороджено орденом Данила Галицького. І в цей же час його дружина має російський паспорт.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Оппозиционная платформа - За жизнь МВД ГБР Арсен Аваков
Источник материала
Поделиться сюжетом