Чемпіон світу з біатлону відмовився готуватися зі збірною України. Команда отримала нового тренера замість словацького фахівця
Чемпіон світу з біатлону відмовився готуватися зі збірною України. Команда отримала нового тренера замість словацького фахівця

Чемпіон світу з біатлону відмовився готуватися зі збірною України. Команда отримала нового тренера замість словацького фахівця

Словацький спеціаліст Юрай Санітра, який останні вісім років очолював чоловічу збірну України з біатлону, все ж таки залишає команду. З нового сезона головним тренером стане відома біатлоністка Надія Бєлова, яка раніше вже займала цю посаду. Але, за словами президента Федерації біатлону України Івана Крулька, повністю співпрацю з Санітрою не розривають через Дмитра Підручного.

Як розповів Крулько, рішення звільнити Санітру виникло по ходу сезону "через комплекс різних факторів". Функціонер відчув, що збірна потребує змін, хоча до зимової Олімпіади-2026 залишилось вже не так багато часу.

"Я хотів би висловити слова вдячності Юраю Санітрі, який 8 років працював з нашою збірною. Він залишився з нами у найважчий період, коли розпочалася війна. І повірте: великого бажання в іноземних фахівців приходити та працювати зі збірною України під час війни немає. Але в нас, дякувати Богу, є власні фахівці, які можуть цю естафету взяти і продовжити роботу", – впевнений Крулько.

Глава ФБУ також відмітив, що словацький спеціаліст, працюючи зі збірної України, відкрив нові імена для українського біатлону на міжнародній арені.

"Санітра досяг достатньо серйозних результатів, коли першим чемпіоном світу у переслідуванні у 2019 році став Дмитро Підручний. Ми залишаємося з ним в постійному контакті, ми не припиняємо співпрацю. Вважаю, що таких порядних і професійних фахівців, як він, завжди треба шукати, але приходить новий час. Приходить час, коли потрібно робити зміни для того, щоб робити кроки вперед", – вважає Крулько.

Голова ФБУ підтвердив, що Юрай Санітра залишиться особистим тренером лідера чоловічої збірної Дмитра Підручного.

"Ми слухаємо спортсменів, щоб зробити краще. І Санітра за домовленістю з Підручним і за сприяння нашої федерації продовжить з ним підготовку до наступного сезону. Оскільки вони мають контакт і довіряють один одному, то такий крок може дати позитив при підготовці нашої команди до наступного сезону", – заявив Крулько.

Президент ФБУ мав не одну розмову зі словацьким тренером і самим Дмитром, і вони знайшли найкращий формат, який дозволить виконати весь план, який необхідний для Підручного при підготовці до сезону.

"Вони будуть працювати як міні-команда, ми їх будемо забезпечувати всім необхідним. І в нас є, до речі, люди, які готові підтримати біатлон, в тому числі, фінансово і меценатські роботу цієї міні-команди", – додав Крулько.

У якості приклада того, що такий формат працює, глава біатлону навів ситуацією з Юлією Джимою, яка вже не один рік тренується окремо від команди зі своїм особистим тренером Урошем Велепцем.

"У нас є досвід Юлії Джими, яка вже не перший сезон знаходиться на самопідготовці. Це нормально. Більше того, я вам скажу, що у найкращих світових збірних спортсмени готуються в своїх клубах. Потім до команди відбираються на національних змаганнях і вже виступають у відповідній збірній з тренерським штабом, який назначає їхня федерацію", – зауважив Крулько.

"У нас ситуація трішки інша, ніж в інших збірних, але ця форма роботи допустима і вона може давати добрий результат. А федерація біатлону допоможе організаційно у тому, щоб всі збори Дмитра Підручного відбулися згідно плану, який вони затвердять зі своїм особистим тренером. Але все, що стосується виступів на етапах Кубків світу і у відборах, це вже Дмитро буде робити в рамках збірної", – додав голова ФБУ.

А всю чоловічу збірну попередньо на найближчі два сезони, включаючи зимові Олімпійські ігри-2026 у Італії, очолить її колишня тренерка Надія Бєлова: "Також Надія Олександрівна візьме достатньо велику кількість спортсменів на підготовку, в тому числі і з юніорської команди, для того, щоб готувати наших збірників на майбутнє".

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що чемпіонка ОІ з біатлону з РФ звинуватила Захід у нападі на росіян.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом