19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Керуванням гнівом: як висловити негатив здоровим способом і конструктивно
Керуванням гнівом: як висловити негатив здоровим способом і конструктивно

Керуванням гнівом: як висловити негатив здоровим способом і конструктивно

Американські експерти, за результатами авторської методики опитування громадської думки під назвою Gallup Poll, пояснили природу гніву і як цю негативну емоцію можна висловити здоровими способами і використовувати конструктивно.

Те, про що потім шкодують

– Швидкий темп життя, надмірний стрес, погані новини, кризи спричиняють внутрішнє напруження, дратівливість і спалахи гніву, про прояв яких люди потім шкодують, – ідеться в повідомленні.

І хоча суспільство засуджує саму наявність гніву, за словами експертів, усе ж він не є вадою характеру. Важливим є те, як людина обходиться з негативними емоціями.

Зараз дивляться

Види гніву

Фахівці розрізняють основний гнів (відповідь на нападки) і захисний гнів (покликаний приховати внутрішній біль, сором, жах, страх або почуття безпорадності).

– Оскільки приховування негативних емоцій і почуттів є однією з причин тривожності та депресивних станів, важливо не пригнічувати гнів, а екологічно випускати і справлятися з ним, – пояснюють експерти.

Здорові способи гніву

Як показують дослідження, розуміння природи гніву може допомогти виразити його здоровими способами та використовувати конструктивно. Насправді робота гніву полягає в тому, щоб захистити нас – це біологічна програма захисту та адаптації. І ось як саме:

усвідомте свій гнів. Зізнайтеся, що ви розлючені, це перший крок до змін. Спробуйте навчитися розрізняти, який саме гнів ви відчуваєте (за що і чому ви розсердилися насправді);

назвіть свій гнів. Спробуйте точно визначити причину гніву: “Я гніваюся, бо маю їхати дуже довгим маршрутом!” або “Я злюся, бо через це запитання мені стало соромно…”;

відчуйте гнів фізично. Проаналізуйте, як саме відчувається роздратованість у тілі: підвищення температури, почервоніння, напруження, серцебиття, тремтіння;

вербалізуйте гнів. Визначте імпульс гніву і назвіть його (на що саме він спрямований, яка його мета). Скажіть про це вголос: “Я хотів би вдарити його, тому що…!”, “Я хочу піти звідси!”.

Віднайти душевну рівновагу

Дослідження показують, що присвоєння назви внутрішньому досвіду і переживанням допомагає регулювати нервову систему і сприяє почуттю спокою та рівноваги.

Щойно ви визнаєте, впізнаєте, відчуєте і висловите свій гнів, ви зможете знову мислити чіткіше і звільнитеся від неконтрольованих емоцій та їхніх негативних наслідків.

Психологічна підтримка

Теги по теме
Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом