19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Маємо бачити резерви, – нардепка пояснила необхідність оновлення норм мобілізації
Маємо бачити резерви, – нардепка пояснила необхідність оновлення норм мобілізації

Маємо бачити резерви, – нардепка пояснила необхідність оновлення норм мобілізації

Народна депутатка Євгенія Кравчук розповіла 24 Каналу, щооновлення норм мобілізації було потрібне. Водночас процес набору людей у військо не зупиняється ще з лютого 2022 року. Його терміни постійно продовжує Верховна рада.

Чому Україні потрібен новий закон

Найперше варто зауважити, що такий запит був від військового керівництва. Для планування будь-яких операцій та подальших дій треба чітко розуміти, який резерв є в державі.

Для військового керівництва й для Міністерства оборони мають бути зрозумілі резерви, тобто треба бачити всі реєстри людей, які потенційно можуть стати до українського війська,
– розповіла Євгенія Кравчук.

Однак це не означає, що абсолютно всі, хто заповнить документи в електронному кабінеті, чи оновить свої дані в ТЦК, одразу будуть мобілізовані. Насамперед мовиться про розуміння і певне планування, зокрема для того, щоб був час якісно підготувати, провести бойове злагодження з людьми, яких мобілізують.

Крім цього, зараз проводиться масштабна рекрутингова кампанія від окремих бригад. Навіть під час засідання парламенту були присутні не тільки вищі військові керівники держави, а також 16 бригадних генералів. Всі вони зверталися до депутатів зі словами, що закон про мобілізацію потрібен саме в редакції комітету.

Тому ті правки, які голосували 10 квітня, були відхилені, аби вони не могли змінити цю редакцію комітету. А сьогодні (11 квітня – 24 Канал) сесійна зала підтримала кожну правку на підтвердження, тобто підтримала редакцію комітету,
– додала народна депутатка.

Закон про мобілізацію: актуальні новини

  • У новому законі не буде положення продемобілізацію військових. Цю правку усунули на прохання Генштабу. Причиною такого рішення називають можливе зменшення обороноздатності країни та ослаблення Сил оборони. Питання демобілізації обіцяють врегулювати в іншому законопроєкті.
  • Володимир Зеленський відреагував на ухвалення закону та наголосив, що він лише один із багатьох, які стосуються мобілізації. Президент зауважив, що запит на зміни був відвійськового керівництва, а в документі є норми, які допоможуть військовим. Він нагадав, що мобілізація діє відповідно до правил воєнного стану.
  • Закон передбачає низку змін, зокрема відстрочку, санкції для ухилянтів та повторну комісію для обмежено придатних. Є вичерпний перелік людей, якихне можуть мобілізувати. Сюди увійшли багатодітні батьки, опікуни, члени сімей загиблих, яких посмертно нагородили званням Герой України, педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти та інші.
Источник материала
Поделиться сюжетом