Суд визнав недостовірною інформацію «Лівого берега» про інтимні стосунки священника УПЦ МП з неповнолітнім хористом
Суд визнав недостовірною інформацію «Лівого берега» про інтимні стосунки священника УПЦ МП з неповнолітнім хористом

Суд визнав недостовірною інформацію «Лівого берега» про інтимні стосунки священника УПЦ МП з неповнолітнім хористом

Судове рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів.

Шевченківський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію про статеву близькість між кліриком Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП архімандритом Никитою (Андрієм Сторожуком) і неповнолітнім хористом. Згідно з судовим рішенням, видання «Лівий берег» та його шефредакторка Соня Кошкіна мають сплатити священнику, який зараз є єпископом Івано-Франківським та Коломийським, 30 тис.грн за завдану моральну шкоду. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

Згідно з рішенням, видання та окремо Соня Кошкіна у своєму каналі повинні спростувати інформацію про архімандрита. Медіа має компенсувати йому 10 тис. грн моральної шкоди і 2,2 тис. грн за сплачений судовий збір, а Соня Кошкіна — 20 тис. грн компенсації і 2,4 тис. грн судового збору.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів.

В рішенні суду йдеться, що суд допитав як свідка неповнолітнього, який підтвердив, що в листопаді 2022 року працівники СБУ проводили обшук в приміщенні єпархії, де в одній із кімнат на третьому поверсі ночував і він. Хлопець сказав, що того дня не спав у келії архімандрита і жив в іншій кімнаті. Фото, за його словами, були зроблені в коридорі. Після розголосу деталей обшуку він виїхав з України через цькування.

Клірик Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП подав позов проти видання «Лівий берег» і його керівниці, вимагаючи спростування повідомлення та відшкодування 100 тис. грн моральної компенсації. Позивач посилався на офіційне повідомлення пресслужби СБУ, де не згадувалося про інтимний зв’язок між представниками цієї конфесії.

В рішенні суду також вказано, що представниця медіа визнала поширення спірної інформації, однак не розкрила джерела, на які посилалося в матеріалі видання. Захисниця також запевнила, що Соня Кошкіна не є власницею телеграм-каналу Sonya Koshkina (official).

Суд проаналізував докази у справі і дійшов висновку, що поширена інформація не відповідає дійсності. Він також встановив, що телеграм-канал Sonya Koshkina (official) належить журналістці.

«Детектор медіа» звернувся до шефредакторки «Лівого берега» Соні Кошкіної, але вона поки що відмовилася від коментарів. 

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Суд УПЦ МП
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны