Швидко росте і повільно старіє: у найглибших частинах океану ховається дивний хижак
Швидко росте і повільно старіє: у найглибших частинах океану ховається дивний хижак

Швидко росте і повільно старіє: у найглибших частинах океану ховається дивний хижак

Один із найбільших хижаків в океані недостатньо вивчений, а тому не перестає дивувати вчених.

Океан вкриває більш ніж половина поверхні Землі і є домівкою для безлічі тварин. Деякі з них мешкають у найглибших шарах океану, а тому залишаються маловивченими. Наприклад, тихоокеанські полярні акули, які є одними з найбільших риб в океані, але нам все ще занадто мало відомо про них, пише IFLScience.

Тихоокеанські полярні акули тісно пов'язані з гренландськими акулами, причому до такої міри, що можуть схрещуватися. Однак вони також перебувають у вразливому становищі, а тому вчені створили "єдиний центр" інформації про повільні види акул, щоб захистити їх від вимирання і заповнити прогалини в наших знаннях.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відомо, що тихоокеанські полярні акули є одними з найбільших мешканців океану — їхня довжина сягає 4,3 метра, проте вчені припускають, що дорослі особини, які мешкають у найглибших частинах океану, можуть досягати 7 метрів. Крім того, вчені підозрюють, що представники цього виду мають неймовірну тривалість життя.

Порівняно з гренландськими акулами, ці морські гіганти залишаються маловивченими. На думку вчених, це пов'язано з тим, що вони не становлять комерційної цінності, їхнє середовище існування недоступне для людини та вони рідко зустрічаються в океані. Крім того, вилов таких великих морських мешканців пов'язаний з ризиками.

За словами співавтора дослідження Сінді Трібузіо, знаючи надто мало про представників цього виду, вченим надзвичайно складно зрозуміти, як захистити цей вид від вимирання. Чим більше інформації вченим вдасться зібрати в майбутньому, тим вищі шанси, що вони зможуть зберегти вид.

Команда розпочала вивчення наукової літератури та змогла виявити кілька дивовижних фактів про цих тварин. По-перше, генетичні дослідження показали, що полярних акул насправді може бути більше, ніж вважалося раніше. Вчені виявили, що в цьому роді всього три великих види:

  • тихоокеанська полярна акула;
  • південна полярна акула;
  • гренландська акула.

По-друге, деякі попередні дослідження вказують на неймовірну тривалість життя цих істот. Учені використовували радіовуглецеве датування для аналізу очних кришталиків і виявили, що швидкість росту акул удвічі вища, ніж у гренландських. Однак значно повільніша, ніж у багатьох інших риб. Науковці також дослідили статевонезрілу самку тихоокеанської полярної акули, яку їм вдалося виловити, і виявили, що цей вид характеризується надзвичайним довголіттям.

Таким чином, у новому дослідженні команда змогла зробити одразу кілька відкриттів про тихоокеанських полярних акул: вони швидко ростуть, мають затримку статевого дозрівання і відрізняються великою тривалістю життя. Учені побоюються, що все це може зробити їх вразливішими до надмірного вилову риби.

Раніше Фокус писав про те, що щось в океані безжально випатрало велику білу акулу: вчені розшукали вбивцю.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом