Росомаха зламаний. Чому собаки не можуть втягнути свої кігті, а кішки роблять це без проблем
Росомаха зламаний. Чому собаки не можуть втягнути свої кігті, а кішки роблять це без проблем

Росомаха зламаний. Чому собаки не можуть втягнути свої кігті, а кішки роблять це без проблем

Дослідники розповіли, чому кішки можуть пересуватися паркетом безшумно, в той час, як собаки будуть "вистукувати" кігтями.

Люди й кішки з собаками живуть пліч-о-пліч тисячі років, за цей час встигли багато чого дізнатися про своїх улюбленців, а вони заробили репутацію найкращих друзів людини. Однак деякі моменти все ще залишаються невідомими для людей, наприклад: чому кішки здатні повністю ховати свої кігті, а собаки — ні, пише Live Science.

За словами біолога-еволюціоніста з Університету Калгарі в Альберті (Канада) Ентоні Рассела, все зводиться до того, як кішки та собаки використовують свої кігті. Наприклад, кішки використовують кігті для того, щоб нападати на здобич — передні для захоплення й утримання, а задні для того, щоб розпороти черево.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Для того, щоб кігті залишалися "відмінним інструментом для полювання", кішкам необхідно тримати їх гострими. Однак якби їхні кігті постійно залишалися витягнутими, вони б зношувалися, дряпаючи землю. У результаті, за словами Рассела, причина того, чому кішки ховають кігті полягає в тому, що їм необхідно підтримувати їхню гостроту.

Механізм випускання кігтів у кішок досить простий — це схоже на те, як якби кігті були на гумовій стрічці. Для витягування кігтів потрібна енергія, проте щойно тварини розслабляються, кігті самі повертаються у звичне положення і ховаються.

За словами палеонтолога хребетних з музею природної історії округу Лос-Анджелес Сяоміна Вана, кішки — поодинокі мисливці, а тому гострі пазурі є важливим інструментом у їхньому полюванні. По суті, кігті потрібні для атаки й утримання здобичі, а також її потрошіння.

Собаки водночас є соціальними мисливцями — тобто полюють групами, щоб знищувати більших тварин, вимотуючи здобич. Оскільки ці тварини працюють спільно, для них стає менш важливим уміння хапати й утримувати свою здобич, тому їм не настільки обов'язково підтримувати кігті гострими. Їхня сила не в кігтях, а в кількості мисливців.

Але не можна сказати, що кігті собак зовсім марні. Насправді вони важливі для підтримки тяги та маневровості під час бігу. За словами Вана, кігті собак допомагають їм хапатися за землю і швидко змінювати напрямок.

Цікаво, що більшість кішок не використовують кігті під час бігу, але є й виняток — гепарди. Річ у тім, що ці кішки бігають занадто швидко, щоб не використовувати свої кігті, а тому згодом вони стали менш втягувальними й більш схожими на собачі.

Раніше Фокус писав про те, що кожна кішка під животом носить "дивну сумку": вчені не можуть зрозуміти її призначення.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом