12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Антарктида вийшла з-під контролю: континент "злетів з котушок" і ніхто не знає, як його врятувати
Антарктида вийшла з-під контролю: континент "злетів з котушок" і ніхто не знає, як його врятувати

Антарктида вийшла з-під контролю: континент "злетів з котушок" і ніхто не знає, як його врятувати

Дослідники виявили, що крижаний континент демонструє дивну і вельми небезпечну для планети та людства поведінку, ніхто не знає, чи повернеться він до "нормального життя".

Кілька десятиліть тому антарктичний морський лід коливався між відносно стабільними літніми мінімумами й зимовими максимумами, а тому складалося враження деякої "позачасовості Антарктики". На жаль, стійкість льодів Антарктиди виявилася не більше ніж ілюзією: протягом останніх кількох років континент невблаганно втрачав свої льодові запаси, і тепер вчені-кліматологи не впевнені, чи зможе він коли-небудь відновитися, пише Live Science.

За словами полярного кліматолога Британської антарктичної служби Елли Гілберт, "точкою неповернення", схоже, став 2016 рік, коли антарктичний лід досяг свого мінімуму. За ним наступило ще два рекордні мінімуми: в лютому 2023 року вчені зафіксували рекордний мінімум в історії — всього 1, 91 мільйона квадратних кілометрів льоду.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчені сподівалися, що з приходом зими ситуація стабілізується, а крижаний покрив континенту відновиться, але сталося дещо лячне: Антарктида пережила пів року рекордного мінімуму. У розпал зими в липні на континенті не вистачало шматка льоду, більшого, ніж Західна Європа.

За словами дослідника антарктичного клімату з Університету Монаша в Австралії, вчені були здивовані таким розвитком подій: такого рекордного мінімуму можна було б очікувати до 2070 року, але не 2023-го. У 2024 році ситуація не стала кращою: площа морського льоду досягла ще одного майже рекордно низького рівня: лише 1,98 мільйона квадратних кілометрів.

Учені-кліматологи дійшли висновку, що в Антарктиці сталася жахлива зміна режиму та експерти не поспішають прогнозувати, що буде далі. За словами Гілберта, піддаючи стресу одну з частин кліматичної системи Землі, ми викликаємо хвильовий ефект, який відчувається в усьому світі. Це не обов'язково станеться відразу, можливо, знадобиться багато років, але "бумеранг" повернеться.

На жаль, людство продовжує випробовувати на міцність кліматичну систему планети, а тому коливання надалі можуть ставати дедалі більшими й більшими, доки зрештою не обрушаться на світ із новою силою.

Будинок догори дном

Щорічно вчені наносять на карту морський лід планети, використовуючи супутникові дані — це відбувається з 1979 року. Майбутнє Арктики завжди було ясним і сумним: льодовий покрив у цьому регіоні поступово скорочувався на 12% що десятиліття і в якийсь момент, за прогнозами вчених, мав зникнути повністю.

Однак майбутнє Антарктики здавалося відносно стабільним і стійким: у 2014 році льодовий покрив континенту фактично досяг свого максимуму. Однак те, що сталося 2016 року, поставило майбутнє Антарктиди під загрозу.

За словами гляціолога, який керує дослідженням виснаження морського льоду в Антарктиці Мартіна Зігерта, цілком можливо, що те, що сталося з Антарктидою за останні 7 років, може продовжитися. Простими словами, якщо морський лід в Антарктиді скорочуватиметься щорічно, її майбутнє буде таким самим, як і в Арктики — крижаний континент, на жаль, нагріватиметься прискореними темпами, а катастрофа на планеті стане неминучою.

І нова Антарктика поводиться інакше. До очевидного зсуву не було ніякого зв'язку між морським льодом, виявленим у літньому мінімумі, і льодом у зимовому максимумі. Тепер ці двоє тісно пов'язані.

Неясне майбутнє Землі

Перші наслідки втрати антарктичного льоду вже проявилися: падіння температури забрало життя тисяч пташенят імператорських пінгвінів 2022 року. Крім того, на континент обрушилася рекордна хвиля спеки, коли температура підскочила на 40 градусів за Цельсієм вище за норму.

Очікується, що до середини століття глибинні океанські течії навколо Антарктиди, які вже сповільнилися на третину з 1990-х років, сповільняться ще на 40%. При цьому брак морського льоду може спровокувати інші тривалі переломні моменти в регіоні. Та все ж дослідники не готові ставити хрест на Антарктиді й визнають, що кількість морського льоду на крижаному континенті зрештою може поновитися, або хоча б стабілізуватися.

Раніше Фокус писав про те, що сотні дитинчат пінгвінів скинулися з брили льоду заввишки 15 м: як їм вдалося вижити.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом